Dacă te-ai uitat vreodată la ceas și ai observat că secundarul stă nemișcat mai mult decât este normal, poate că trebuie să știi că există o explicație pentru asta.
Într-un studiu din 2001, participanților li s-a cerut să-și miște ochii spre un contor, începând cu temporizatorul.
Ce a scos la iveală studiul
Primul număr care a apărut pe contor a fost afișat între 400 și 1.600 ms, participanții fiind rugați să spună dacă au văzut prima cifră mai mult sau mai puțin timp decât cifrele ulterioare.
Mișcarea inițială a ochilor, făcută de participanți, a fost fie de 22, fie de 55 de grade.
„Interesant, a existat un acord aproape exact între timpul suplimentar necesar ochilor pentru a se deplasa pe o distanță mai mare (139-72 = 67 ms) și diferența dintre intervalele de timp pe care subiecții le-au potrivit la 1 [secundă] (880-811). = 69 ms), sugerând că iluzia de cronostază este legată de timpul necesar pentru a mișca ochii”, a scris echipa de cercetători.
„De fapt, subiecții păreau să prelungească timpul în care credeau că au văzut prima țintă, în timp, la aproximativ 50 ms înainte de începerea mișcării ochilor”, au mai spus aceștia.
Practic, simți că prima secundă la care te uiți la ceas este mai lungă, deoarece creierul tău umple „golurile” cauzate atunci când ochiul se mișca și vederea îți este încețoșată cu informațiile pe care le-a văzut la sfârșit.
„Deoarece nu există nicio altă percepție concurentă, asumarea unei poziții constante a țintei este legată de o percepție temporală extinsă a obiectului, așa cum se vede la sfârșit”, au completat cercetătorii.
O afirmație vîzută adesea pe internet este că ai putea fi „orb”, din punct de vedere tehnic, timp de 40 de minute pe zi, deoarece acesta este timpul pe care îl petreci mișcându-ți ochii.
Deși nu este clar de unde provine această afirmație specifică, se estimează că oamenii fac 20.000 de mișcări pe zi, ceea ce reprezintă o cantitate suficientă de timp pe zi petrecut fără a vedea lumea.