Generația care îți va plăti pensia nu va avea mai mult de 8 clase: cât ești de pregătit să rămâi la mila analfabeților funcțional

Curiozitate.ro

Înainte să fim îngropați de încălzirea globală și schimbările climatice, de lipsa autostrăzilor sau de corupția sistemică, vom pierde tot ce era de pierdut în România din cauza lipsei de educație.

Abandonul școlar este o problemă clasică a sistemului de învățământ autohton, dar parcă niciodată nu a fost atât de grav. Un pic frustrant este că motivele principale nu au legătură cu abilitățile intelectuale ale copiilor, ci cu nivelul acut de sărăcie și cu faptul că părinții sunt plecați în străinătate. Din păcate, în acest context, numărul analfabeților funcțional crește pe zi ce trece și, în mod inevitabil, ei vor trebui să plătească pensia celor aflați în prezent în câmpul muncii.

Abandonul școlar, o problemă mai gravă decât crezi

La nivelul județului Iași, în cazul copiilor de clasa a VIII-a, rata abandonului școlar este de 0,93%. Anul trecut, peste 70 de elevi au renunțat la învățământ din varii motive, dar reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași (ISJ) sunt de părere că sărăcia și părinții plecați la muncă în occident reprezintă principalele motive.

În teorie, în România, învățământul până în clasa a X-a este obligatoriu. Din păcate, numărul celor care aleg să se retragă din școală crește de la un an la altul, mai ales în mediu rural, unde familiile nu-și permit să trimită copiii la liceu, iar părinții plecați în străinătate rareori își fac o prioritate din educația copiilor.

Punctual, conform ISJ Iași, în anul școlar 2021 – 2022, când la nivel județean erau înregistrați 8295 de elevi în clasa a VIII-a, 78 dintre ei și-au întrerupt brusc studiile, pentru o rată de abandon de aproape 1%. În cazul în care procentul ți se pare mic, poți sta liniștit, va crește semnificativ în următorii ani și nu există absolut niciun program sau mecanism oficial pentru remedierea situației.

„Explicația faptului că în anul școlar 2021-2022, în rândul elevilor de clasa a VIII-a s-a înregistrat abandon școlar (0,93 la sută) poate fi dedusă din caracteristicile cunoscute ale populației școlare din județul Iași, care include mulți elevi provenind din comunități vulnerabile, defavorizate. Totodată, poate fi menționat și procentul mare al copiilor care trăiesc în comunități rurale, dar și numărul semnificativ al celor care au un părinte sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate”, a declarat Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al ISJ.

”Sărăcia îi face pe copii să neglijeze școala, să renunțe, iar părinții plecați nu interven. Elevii rămân în grija fraților mai mari sau a bunicilor și nu mai sunt ținuți sub control. În mod normal, la un anumit număr de absențe se cheamă părinții la școală și se anunță la primărie, dar, când nu ia nimeni măsuri, asta se întâmplă. Statul ar trebui să intervină. Pe vremea comunismului era cam la fel, însă situația era mascată”, a declarat Aurel Neicu, profesor de matematică și director la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare”  din Hârlău, despre problematica abandonului școlar în județul Iași, conform BZI.ro.

Lasă un comentariu