Cum îți revii rapid din beție: cercetătorii au descoperit un medicament

Imaginează-ți că îți revii rapid din beție: aceasta este premisa noilor cercetări pe șoareci, folosind hormonul factor de creștere a fibroblastelor 21 (FGF21), ca tratament.

Se pare că FGF21 crește vigilența în creier și luptă împotriva anumitor efecte ale intoxicației cu alcool – cum ar fi somnolența și lipsa de coordonare – fără a schimba fundamental modul în care alcoolul este descompus în organism.

Ficatul produce hormonul atât la șoareci, cât și la oameni, sugerând că aceste rezultate s-ar putea aplica și la noi. În cele din urmă, ar putea fi folosit pentru a trezi oamenii care suferă de intoxicații cu alcool sau de beție extremă, astfel încât să poată fi tratați mai bine.

Cum îți revii din beție, conform cercetătorilor

„Am descoperit că ficatul nu este doar implicat în metabolizarea alcoolului, ci că trimite și un semnal hormonal către creier, pentru a se proteja împotriva efectelor nocive ale intoxicației, inclusiv pierderea conștienței și a coordonării”, spune biologul molecular Steven Kliewer de la Universitatea din Texas Southwestern Medical Center.„Am mai arătat că prin creșterea concentrațiilor de FGF21, putem accelera dramatic recuperarea după intoxicație. FGF21 face acest lucru activând o parte foarte specifică a creierului care controlează starea de vigilență”.

O mulțime de studii anterioare au analizat efectele FGF21, care pot începe să fie produse de diferiți factori declanșatori, inclusiv consumul de etanol, ingredientul intoxicant al alcoolului.

Pare a fi o apărare împotriva beției: s-a demonstrat că stimulează consumul de apă și suprimă dorința de a consuma în continuare etanol.

În acest nou studiu, atunci când șoarecilor care au produs FGF21 în mod natural li s-a administrat o cură de etanol și apoi o injecție suplimentară de hormon, ei și-au recuperat coordonarea și conștiința de două ori mai repede decât șoarecii care nu au primit injecția suplimentară.

O analiză ulterioară a arătat că FGF21 afectează o regiune specifică a creierului, numită locus coeruleus. Această regiune a creierului produce noradrenalina, un neurotransmițător ce reglează vigilența și trezirea din somn.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu