Mini-cerebrele cultivate confirmă teoria autismului

O descoperire recentă în cercetarea autismului a implicat cultivarea unor versiuni 3D în miniatură ale creierului uman din celule stem de la copii mici.

Aceste mici replici ale creierului, cunoscute sub denumirea de organoizi cerebrali, sunt utile pentru studierea modului în care creierul se dezvoltă înainte de naștere și pot dezvălui informații importante privind cauzele autismului.

Celule stem de la zece copii mici cu autism și șase fără autism au fost utilizate pentru a crea aceste organoizi asemănători creierelor embrionare umane. Studiul a urmărit să compare creșterea și dezvoltarea organoizilor cerebrali de la copii autiști și neautiști.

Rezultatele au arătat că organoizii de la copiii autiști au crescut cu aproximativ 40 % mai repede decât cei de la copiii neautiști, iar această creștere accelerată a fost legată de severitatea simptomelor sociale în autism.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, o activitate crescută a genei Ndel1 în organoizii cerebrali ai copiilor autiști, sugerând că aceasta ar putea juca un rol în creșterea excesivă a creierului observată în autism.

Deși studiul a avut un eșantion mic, constatările deschid calea pentru cercetări viitoare în vederea explorării altor gene implicate în creșterea anormală a creierului în autism. În cele din urmă, aceste descoperiri pot conduce la noi terapii care vizează dezvoltarea creierului pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor autismului.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu