De ce își freacă muștele picioarele? Ce declanșează acest comportament?

Când ne gândim la muște, una dintre imaginile care ne vin în minte este cea a unei insecte zburătoare care, după ce aterizează pe o suprafață, își freacă picioarele din față într-un mod foarte bizar, de parcă ar aștepta ceva cu nerăbdare.

Într-un fel, este paradoxal că o creatură nevertebrată asociată în mod obișnuit cu mizeria și focarele de infecție își curăță picioarele într-un mod atât de conștiincios. Și totuși, de ce își freacă muștele picioarele din față?

Oricât de întâmplătoare ar părea unele comportamente în regnul animal, totul are o motivație fundamentată pe nevoia de supraviețuire. În acest articol îți vom explica de ce muștele își freacă picioarele unul de celălalt și care este motivul biologic din spatele acestui comportament.

Musca domestica, principalul nostru dușman

Mai întâi, însă, trebuie să definim exact ce sunt muștele. Muștele sunt insecte aparținând ordinului Diptera. Acest ordin cuprinde unul dintre cele mai diverse grupuri biologice, numărând aproximativ un milion de specii.

Muștele sunt înrudite îndeaproape cu țânțarii, tăunii și ale alte insecte hematofage. În general, toate aceste nevertebrate se caracterizează prin excelentele lor capacități de zbor.

Există multe specii de muște, însă cele mai cunoscute sunt cele care au o trompă mică pe care o folosesc pentru a aspira diversele materii organice pe care le găsesc în mediul înconjurător.

Musca
Foto: Arabia Weather

Aceste creaturi se hrănesc, în general, resturi alimentare, sânge și fructe putrede, printre diverse alte lucruri.

Muștele pe care le întâlnim de obicei în preajma gospodăriilor noastre sunt, aproape întotdeauna, cele din specia Musca domestica. Această specie este prezentă aproape peste tot în lume, în special în zonele cu o activitate umană intensă.

Prezența sa în zonele urbane se datorează faptului că Musca domestica folosește fecalele și gunoaiele produse de om pentru a-și hrăni larvele înainte de metamorfoză.

Deși aceste insecte supraviețuiesc aproape tot timpul anului, ele sunt mult mai active în anotimpurile cu temperaturi mai ridicate. Din acest motiv, avem tendința să le asociem prezența cu lunile de primăvară și de vară.

O muscă adultă trăiește între 15 și 25 de zile și, în faza de adult, o singură femelă este capabilă să depună până la 150 de ouă înainte de a muri.

Motivele pentru care muștele își freacă picioarele

Acum, că știm ceva mai multe despre biologia lor, suntem gata să răspundem la întrebare. Există două motive care stau la baza acestui comportament.

Musca 02
Foto: Geeno / Flickr

În primul rând, trebuie să ținem cont de faptul că muștele își freacă picioarele din rațiuni de recepție chimică. Mai precis, aceste creaturi au o serie de receptori distribuiți pe tot corpul, care înregistrează stimulii prin atingere.

Din acest motiv, o muscă este capabilă să identifice dacă un obiect este comestibil doar aterizând pe suprafața acestuia și deplasându-se pe el.

Așadar, muștele își freacă picioarele pentru a-și stimula receptorii și pentru a recunoaște astfel mai bine materialul pe care urmează să îl ingereze.

Cel de-al doilea motiv este strâns legat de același proces. Deoarece receptorii pentru gust se găsesc tot pe picioare, muștele trebuie să își păstreze membrele foarte curate, ca să înregistreze informația eficient și rapid.

Dat fiind că transportă cu ele o mulțime impurități (particule de praf, polen etc.), primul lucru pe care îl face o muscă atunci când aterizează pe o suprafață este să își frece picioarele pentru a se curăța.

Nu numai atât, dar va încerca, de asemenea, să își îndepărteze murdăria de pe cap, aripi, abdomen și restul membrelor.

Coexistența oamenilor cu aceste insecte zburătoare este cel puțin neindicată. Trebuie să ținem muștele cât mai departe posibil de casele noastre, deoarece pot purta bacterii și paraziți și, prin urmare, pot transmite boli atunci când aterizează pe alimente.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

2 comentarii la „De ce își freacă muștele picioarele? Ce declanșează acest comportament?”

  1. Hai sa va surprind cu descoperirea mea, eu fiind cercetător în biologie, așadar musca nu își freacă picioarele ci-i mâinile și motivul este ptr ca înainte sa se apuce de mancat rahat își scuipa în palme 😁. Nu mai informați greșit, deci picioarele le frecam noi când vedem un film la TV.

    Răspunde
    • Corect! Cam citesc articolele de pe saitul asta. Unele excelente… Cu fraze foarte culte de genul: „Cel de-al doilea motiv este strâns legat de același proces.”
      …ma linisteste gindul ca saitul se adreseaza copiilor. De fapt, ma sperie!

      Răspunde

Lasă un comentariu