Ce se știe despre cele două “super Pământuri” descoperite de cercetători: cum pot susține viața

Oamenii de știință au descoperit două planete din apropiere care sunt ca Pământul, dar mai mari. Mai mult, unul dintre aceste super Pâmânturi, conform SETI, poate fi capabil să susțină viața.

Într-un comunicat de presă, o echipă de oameni de știință internaționali condusă de Belgia a anunțat că a găsit două planete „Super-Pământ”, care sunt mai mari decât Pământul, dar mai mici decât giganții de gheață precum Neptun și Uranus, situate la doar o sută de ani lumină distanță.

Ce se știe despre cele două super Pământuri

Ambele exoplanete, notează comunicatul de presă al Universității din Liège, orbitează SPECULOOS-2, o stea pitică și rece, numită după telescoapele „Search for habitable Planets EClipsing ULtra-cOOl Stars” (SPECULOOS) din Chile și Spania care au fost folosite pentru a găsi steaua cu căldură scăzută în jurul căreia orbitează planetele nou descoperite.

Unul dintre aceste noi Super-Pământuri, LP 890-9b, a fost găsit primul și este cu aproximativ 30% mai mare decât Pământul nostru. Celălalt, SPECULOOS-2c, a fost descoperit după ce cercetătorii și-au îndreptat echipamentul gigantic spre prima dintre planetele care orbitează și, cu aproximativ 40% mai mare decât Pământul, pare locuibilă, conform noului articol al consorțiului din revista Astronomy & Astrophysics.

Unul dintre cele mai curioase lucruri despre planeta potențial locuibilă este că este mult mai aproape de soarele său decât suntem noi de al nostru – la doar 3,7 milioane de mile, în comparație cu cele 93 de milioane de mile dintre Pământ și Soarele nostru.

„Deși această planetă orbitează foarte aproape de steaua sa, la o distanță de aproximativ zece ori mai mică decât cea a lui Mercur în jurul Soarelui nostru, cantitatea de iradiere stelară pe care o primește este încă mică și ar putea permite prezența apei lichide pe suprafața planetei, cu condiția să aibă o atmosferă suficientă”, a declarat Francisco Pozuelos, cercetător principal al lucrării și co-autor la Institutul de Astrofizică din Andaluzia.

Această discrepanță este posibilă deoarece soarele planetei „este de aproximativ 6,5 ori mai mic decât al nostru și are o temperatură la suprafață jumătate din cea a stelei noastre”.

SPECULOOS-2c este, în special, a doua planetă care se încadrează în „zona locuibilă” în tot atâtea săptămâni, odată cu descoperirea „planetei oceanice” TOI-1452b care orbitează un sistem stelar binar la aproximativ o sută de ani lumină în altă direcție.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu