A fost descoperită cea mai veche apă de pe Terra. Are 2 miliarde de ani

În adâncurile unei mine din Canada, oamenii de știință au descoperit ceea ce se crede că este cea mai veche apă din lume.

Găsită la o adâncime de 3 kilometri, aceasta are 2 miliarde de ani, relatează IFL Science. Practic, această apă subterană datează din perioada în care pe Terra începeau să evolueze primele organisme multicelulare.

Până la această descoperire, cea mai veche apă cunoscută fusese găsită în 2013, de către aceeași echipă de oameni de știință, în aceeași mină, dar mai spre suprafață, la o adâncime de 2,5 kilometri. Sursa de apă descoperită acum e însă cu 500 de milioane de ani mai veche.

Datarea apei a fost posibilă grație gazelor captive în ea, așa cum sunt heliul și xenonul.

Și nu e vorba despre firișoare de apă aflate în fisurile rocilor, ci de apă care curge cu un debit de câțiva litri pe minut, mult mai mult decât anticipaseră oamenii de știință, după cum a explicat profesorul Barbara Sherwood Lollar, implicată în descoperirea de la mina Kidd Creek din Timmins, Ontario.

Şi mai surprinzătoare este însă compoziția acestei ape. Experții spun că au găsit și urme de sulf, ceea ce înseamnă că în trecut această apă ar fi putut susține forme primitive de viață.

Nu au fost identificate microorganisme în această apă, dar compoziția ei ar permite dezvoltarea lor.

Descoperirea i-a entuziasmat pe cercetători, care nu doar că întrezăresc o fereastră către trecutul planetei noastre, dar cred că rezervoare de acest fel de apă subterană ar putea exista pe Marte sau pe alte planete și ar putea susține forme de viață.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu