Oamenii de știință au crescut cu succes embrioni de șoarece folosind celule stem cultivate într-o cutie Petri.
Noua metodă pentru cercetarea dezvoltării embrionare înseamnă că s-ar putea face modele sintetice de embrioni de șoarece fără a fi nevoie de un embrion natural format dintr-un ovul fecundat și un pântec.
Cercetarea dezvoltării embrionare a făcut un salt important deja când Institutul de Știință Weizmann din Rehovot, din Israel, a găsit o modalitate de a menține embrionii de șoarece în viață timp de câteva zile. Incubatoarele, asemănătoare unei roți, care rotesc cu atenție lichidul, au permis embrionilor să se dezvolte la o vârstă mult mai mare decât oricând înainte, crescând la aproximativ dimensiunea unui bob de orez cu o inimă care bate vizibil.
Oamenii de știință au găsit o modalitate de a folosi celule stem, cultivate într-o cutie Petri
„Embrionul este cea mai bună mașină de producere a organelor și cea mai bună imprimantă 3D, am încercat să imităm ceea ce face”, a declarat omul de știință Jacob Hanna, de la Departamentul de Genetică Moleculară Weizmann, într-o declarație trimisă IFLScience.
„Până acum, în majoritatea studiilor, celulele specializate erau adesea fie greu de produs, fie aberante și aveau tendința de a forma un amestec în loc de țesut bine structurat, potrivit pentru transplant. Am reușit să depășim aceste obstacole dezlănțuind potențialul de auto-organizare codificat în celulele stem”, a mai spus acesta, pentru sursa menționată anterior.
Noua abordare ar putea avea un merit în noi descoperiri, deși nu se știe dacă ar putea ocoli problemele etice care se învârt în jurul abordărilor tradiționale ale cercetării în dezvoltare embrionară, care se bazează mai degrabă pe embrioni naturali decât pe cei sintetici.
Prin înlocuirea embrionilor de șoarece cu modele de embrioni de șoarece derivate din celule stem care se pot dezvolta în incubatoarele de laborator, crește, de asemenea, potențialul de cercetare.