Tot aurul descoperit în lume ar încăpea într-un cub de 23 pe23 de metri: acest cub ar cântări de opt ori mai mult decât Statuia Libertății

Curiozitate.ro

Tot aurul descoperit în lume s-ar încadra într-un cub de 23 x 23 de metri.

Auzind povești despre cea mai mare pepită de aur găsită vreodată sau despre recenta descoperire de 2,6 kilograme de către un vânător de aur amator australian, s-ar putea să crezi că am descoperit o cantitate masivă de aur pe Pământ.

Ei bine, ar putea fi o surpriză să afli că tot aurul descoperit până acum ar putea încăpea într-un cub mic de 23 pe 23 de metri – cam cât lungimea unui teren de cricket. În ciuda dimensiunilor sale relativ mici, acest cub ar cântări de opt ori mai mult decât Statuia Libertății.

Se spune că această cantitate estimată de aur extrasă de-a lungul istoriei este de aproximativ 187.000 de tone, cantitatea totală descoperită fiind de aproximativ 244.000 de tone. Și datorită naturii practic indestructibile a aurului și capacității sale de a fi reciclat, aproape toate acestea sunt încă în jur.

Aproximativ 2.756 până la 3.307 de tone de aur sunt extrase în fiecare an, mai mult de 30% din tot aurul provenind din mina Witwatersrand Basin din Africa de Sud. În prezent, China este cel mai mare miner de aur, în timp ce cel mai mare complex de exploatare a aurului sunt minele de aur din Nevada, de la Barrick Gold, care produce 99.223 de kilograme pe an.

Cât aur am găsit, de fapt?

Cât mai este sub pământ? Aurul se găsește într-o abundență de 0,0013 părți per milion în scoarța terestră. Deși poate părea destul de rar, pentru referință, cel mai rar metal prețios se găsește la doar 0,000037 părți per milion.

US Geological Survey estimează că rezervele subterane se ridică la aproximativ 57.000 de tone, adică aproximativ 20% din aurul descoperit care nu a fost încă extras. Acest lucru ar însemna că am putea extrage toate rezervele de aur cunoscute în prezent în puțin peste 17 ani.

Dar progresele în tehnologia minieră fac atât descoperirea de noi rezerve mai ușoară, cât și resursele miniere mai economice, așa că nu este probabil că vom lua tot aurul Pământului în curând.

Companiile miniere se adună acum în Victoria, Australia, în ceea ce ei numesc o „a doua goană după aur”. Aici, folosesc cunoștințele actualizate ale formării rocii, pentru a prezice mai bine locația rezervelor de aur, iar echipamentele moderne de foraj de astăzi permit un randament mai mare.

Există, de asemenea, o serie de rezerve de aur pe care le cunoaștem pe Pământ, care nu sunt economice și, probabil, nu vor fi niciodată. Depozitele cunoscute din Antarctica ar necesita echipamente extinse. În mod similar, se crede că există aur pe fundul oceanului, dar fără o modalitate viabilă de a ajunge la el, valoarea randamentului nu ar justifica niciodată avansurile.

Privind mai departe, și pe Lună există rezerve de aur. Deși într-o zi am putea avea o bază lunară, în prezent, extragerea aurului lunar ar costa mult mai mult decât valoarea de piață. Dar poate că echipajul Artemis II ar trebui să se gândească la asta.

Lasă un comentariu