Săptămâna de lucru de patru zile, mai aproape de a deveni lege: argumentele americanilor pentru weekend prelungit permanent

Săptămâna de lucru de patru zile se apropie cu pași repezi de a deveni un standard internațional în foarte multe domenii, după ce mai multe țării au făcut experimente cu succes în acest sens, iar legislațiile au fost adaptate pentru a legaliza noul program de lucru.

Cel mai nou efort legislativ menit să oficializeze săptămâna de lucru de patru zile vine de la un congressman din California. Scopul său este de a crea un echilibru mai bun pentru muncitori între fericire și sănătate, dincolo de profiturile companiilor. După cum a declarat într-un interviu pentru CNBC, republicanul Mark Takano a insistat pe faptul că această mișcare va ”crește fericirea omenirii”, prin reducerea numărului de ore lucrate, dar și prin facilitarea accesului la ore suplimentare plătite, în speranța că salariile nu vor suferi modificări odată cu noul program.

De ce e mai bună săptămâna de lucru de patru zile

”Muncitori din fiecare colț al nației îți reimaginează în mod colectiv relația lor cu munca, iar legile noastre trebuie să se adapteze la noua realitate”, a explicat republicanul citat mai sus într-un comunicat de presă. ”Avem în fața noastră oportunitatea de a face schimbări de bun simț standardelor de muncă împrumutate de la o generație la alta. Legea ”Săptămâna de lucru de 32 de ore” va îmbunătăți calitatea vieții pentru muncitori, aliniindu-se cu cererea pentru o săptămână de lucru trunchiată ce îți oferă spațiu să trăiești, să te joci și să te bucuri de viață mai bine în afara muncii.”

Noul proiect legislativ, dacă va deveni lege, reduce săptămâna de lucru de la 40 la 32 de ore, de aici și numele, cu mențiunea foarte importantă că orele lucrate ce depășesc acel prag sunt plătite cu cel puțin 50% în plus față de ore normale. Cu alte cuvinte, nu se traduce obligatoriu prin ore mai puține de muncă, dar cel puțin se reflectă în bani mai mulți pentru cei care aleg să lucreze în plus. Rămâne să vedem cât timp va mai trece până când mecanisme legislative similare vor fi împrumutate și de alte țări din lume, inclusiv România.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu