O companie suedeză propune o soluție modernă pentru traficul în orașul italian care se scufundă: ambarcațiunile rapide care se deplasează deasupra apei, fără să facă valuri.
Valurile care izbesc clădirile și trotuarele Veneției, provocate de ambarcațiuni, sunt considerate de UNESCO o amenințare majoră pentru fragilul oraș italian. Organizația internațională a avertizat că trebuie reduse drastic efectele produse de motoarele vaselor.
Compania suedeză Candela susține că ambarcațiunile sale electrice pot rezolva problema. Șalupele sale C-8 Voyager si P-8 Voyager au fost proiectate pentru a prelua, ca un taxi, pasagerii de pe vasele de croazieră și acum a apărut chiar ideea de a fi folosite la un nivel extins, în jurul orașului, relatează CNN.
Cum „zboară” o șalupă electrică
Dacă mașinile electrice au devenit destul de populare în toată lumea, ambarcațiunile electrice și-au croit cu greu drumul spre cucerirea pieței. Rezistența apei la înaintare, combinată cu greutatea bateriei necesare pentru propulsare reprezentau o dublă provocare pentru aceste vase, iar de obicei compromisul impunea sacrificarea vitezei sau a autonomiei.
Un vas obișnuit cu o baterie de 100kWh poate naviga doar 55 de kilometri la o viteză de 37 km/h, înainte de a rămâne fără energie, potrivit Candela. Însă ridicarea chilei vasului în timpul deplasării rezolvă problema forței de frecare a apei. Acest lucru este posibil grație unei aripi portante subacvatice.
Șalupa zburătoare începe să navigheze ca orice vas, dar apoi, întocmai ca un avion, se ridică pe măsură ce accelerează. Aripile subacvatice se pot retracta.
„Să zbori deasupra apei într-o liniște absolută, fără zgâlțâieli și practic pe degeaba – e o experiență uimitoare. Odată ce ai încercat Candela, va fi greu să te mai întorci la ambarcțiunile cu motoare tradiționale”, a transmis fondatorul companiei suedeze, Gustav Hasselskog, într-un comunicat.
Ce avantaje au șalupele zburătoare
- Ambarcațiunile electrice au o eficiență de 400% în comparație cu cele clasice și pot naviga timp de 150 de minute înainte de a avea nevoie de reîncărcarea bateriei.
- Bărcile realizate de ingineri în aviație și de specialiști în drone produc un siaj de numai cinci centimetri înălțime când plutesc la o viteză de 55 km/h, similar cu o gondolă. Astfel, fundațiile imobilelor din Veneția nu vor mai fi lovite de valuri.
- Primul vas din flota Candela, prototipul C-7, a fost lansat în 2019 și, spre deosebire de modele lansate în 2022, nu are o cabină închisă, fiind potrivit pentru navigația pe timp de vară.
- Cel mai mare model din gama de ambarcațiuni Candela, P-12, cu o capacitate de 30 de pasageri, considerat primul feribot „zburător”, va avea o autonomie de deplasare de 111 kilometri la o viteză de până la 60 km/h. Potrivit producătorului, vasul va oferi o alternativă mai bună la drumul cu mașina în traficul aglomerat.
Unde „scârțâie” vasele electrice
Plecarea de pe loc a acestor ambarcațiuni pentru a-și putea extinde aripile portante subacvatice nu va face atât de ușor tranziția spre transportul naval electric în Veneția, apreciază Dr. Pierpaolo Campostrini, directorul Consorțiului pentru coordonarea cercătărilor din sistemul lagunar al Veneției (CORILA).
„Navele de acest tip nu produc valuri când folosesc aripile, însă acestea sunt activate doar de la o anumită viteză care în prezent e prea mare pentru situația din lagună. În mod sigur nu este un concept sustenabil pentru un vaporaș în Canal Grande sau pentru un vas de marfă”, a explicat el pentru CNN.
Totodată, el a atras atenția că manevrarea acestor vase printre ambarcațiunile mai lente ar putea fi dificilă și consideră că este nevoie de regândirea transportului din oraș înainte de luarea unei decizii.
În schimb, expertul crede că flota de vase electrice poate fi utilizată în afara centrului orașului, pe ruta spre aeroport, în nordul lagunei, sau pentru conectarea Veneției cu insulele Burano și Pellestrina.