Oamenii de știință au descoperit o legătură între microbiomul pielii și ridurile noastre

Un studiu recent a descoperit o legătură neașteptată între microbiomul pielii noastre și modul în care aceasta îmbătrânește, implicit ridurile care apar.

Până acum, apariția ridurilor a fost atribuită mai multor factori, de la genetică la expunerea la soare. Acum, oamenii de știință au descoperit că între microbiomul pielii noastre (totalitatea bacteriilor, ciupercilor etc. care trăiesc pe pielea noastră) și riduri ar putea exista o legătură, scrie IFL Science.

”Am fost interesați să examinăm în ce măsură microbiomul pielii diferă în cazul îmbătrânirii pielii, deoarece am constatat anterior că acesta reprezintă manifestarea unor factori genetici și de mediu, inclusiv stilul de viață, etnia, reședința geografică, expunerea la soare, caracteristicile pielii, obiceiurile de igienă, starea generală de sănătate și vârsta”, a declarat Julia Oh, autorul studiului, de la Jackson Laboratory din Connecticut.

Pentru a afla acest lucru, oamenii de știință au prelevat mostre de microbiom de pe fețele a 51 de femei, toate caucaziene din Paris, cu vârste cuprinse între 20 – 60 de ani.

Analizele ulterioare (atât ale microbiomului, cât și ale structurii feței, ale epidermei) au arătat că microbiomul era diferit pe segmente de vârstă și că, așa cum era de așteptat, colagenul era mai puțin prezent în cazul femeilor mai în vârstă.

Totuși, au fost prezente în toate cazurile trei bacterii: Cutibacterium acnes, Staphylococcus epidermidis și Corynebacterium kroppenstedtii.

Prima a fost mai abundentă în rândul femeilor tinere, în timp ce ultimele două au fost găsite în număr mare în grupul femeilor mai în vârstă.

Autorii sugerează, astfel, o asociere între aceste ultime două specii de bacterii și scăderea nivelului de colagen, pe măsură ce îmbătrânim.

Cu toate acestea, nu se știe care o provoacă pe cealaltă: e posibil ca bacteriile să ducă la o pierdere a colagenului sau ca tocmai această pierdere de colagen să modifice microbiomul pielii. Cercetări ulterioare vor răspunde la această întrebare.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu