Un studiu recent a scos la iveală că persoanele de același sex care miros aproximativ la fel au mult mai multe șanse să devină prietene. Și, deloc întâmplător, cei care au legat deja o relație strânsă au mirosuri similare.
Cercetarea a fost realizată de un „nas electronic”, eNose, precum și de un eșantion de subiecți puși să aprecieze mirosul celorlalți participanți la studiu, relatează IFL Science.
S-a dovedit că, și atunci când nu se cunoșteau, subiecții de același sex care miroseau asemănător au avut o „chimie” foarte bună atunci când s-au întâlnit, având mari șanse să formeze o prietenie, după cum se arată într-un raport publicat de Science Advances.
Au fost alese persoane de același sex, heterosexuale, pentru că se pare că suntem foarte buni la determinarea sexul cuiva și ne atrage mult mirosul distinct de al nostru.
Studiul arată că, atunci când vine vorba despre prietenie, alegem nu doar oameni cu valori similare, vârstă și personalitate apropiate, ci și cu miros similar, ceea ce înseamnă și un sistem imunitar asemănător și chiar asemănări de ordin genetic.
Deloc întâmplător, oamenii care au probleme în a percepe mirosurile (inclusiv cei cu afecțiuni din spectrul autist) au și foarte puține interacțiuni sociale și puțini prieteni apropiați.
Se ridică două întrebări: Cum ar putea fi interpretate aceste rezultate? De ce ne-am împrieteni tocmai cu acești oameni, cei care miros ca noi? Foarte probabil, ajutându-i, așa cum se întâmpla în vechime, gene precum ale noastre supraviețuiesc și merg mai departe, explică oamenii de știință implicați în studiu.