Se estimează că în SUA, 2,5 din 1.000 de persoane divorțează anual. În timp ce cauza oricărei rupturi de relație este complexă și este legată de o multitudine de factori mai largi, psihologii au reușit să urmărească o serie de comportamente care par să aibă o legătură strânsă cu divorțul unui cuplu.
Unul dintre cei mai mari experți în această problemă este Dr. John Gottman, un profesor emerit de Psihologie la Universitatea din Washington ale cărui decenii de cercetare s-au concentrat pe predicția divorțului și stabilitatea conjugală.
De ce ajung la divorț majoritatea cuplurilor
În cartea sa “What Predics Divorce?” (Ce prezice divorțul), publicată pentru prima dată în 1993, el a subliniat patru dintre cele mai problematice comportamente de comunicare care pot prezice dacă cuplurile căsătorite se vor despărți:
- Disprețul: a nu lua în serios preocupările partenerului, adesea exprimate prin gesturi precum insulte, sarcasm, umor ostil, ridiculizare etc
- Critica: atacuri persistente asupra caracterului, convingerilor, personalității, aspectului sau acțiunilor unui partener
- Defensiva: refuzul responsabilității atunci când este abordat cu critici sau sfaturi
- Refuzul comunicării: deconectarea de la comunicare, ignorând sau acționând ca fiind ocupat.
Gottman numește acești factori cei „Patru Călăreți ai Apocalipsei”.
Pe baza a șapte studii care au implicat sute de cupluri, Gottman susține că este posibil să se prezică cu o precizie de peste 90% care cupluri vor divorța și care vor rămâne împreună. Pe lângă tipurile de personalitate, acești patru factori joacă un rol major în succesul căsătoriilor, susține el.
„Cuplurile care au avut cei “Patru Călăreți” au divorțat în medie în 5,6 ani după nuntă, în timp ce cuplurile dezlegate din punct de vedere emoțional au divorțat în medie la 16,2 ani după nuntă”, explică Gottman.
Potrivit cercetărilor sale, cel mai crucial factor este disprețul, deoarece acesta este cel mai puternic predictor pentru o căsătorie care se încheie cu un divorț. Din fericire, el a identificat câteva posibile soluții la această toxină conjugală.
Pe termen scurt, disprețul poate fi atenuat de oamenii care vă descriu propriile sentimente și nevoi, cu privire la orice problemă dată. Oamenii ar trebui să încerce să evite utilizarea afirmațiilor ce conțin „tu”, care pot face partenerii să se simtă învinovățiți sau atacați.
Pe termen lung, este important să dezvoltăm o cultură a iubirii și a admirației a unuia față de celălalt.