Temperaturile extreme sunt un pic mai ușor de tolerat cu un strop de apă, dar Europa se confruntă în această perioadă cu un val masiv de secetă combinat cu temperaturi fără precedent. Situația a ajuns să facă subiectul mai multor avertismente, în ultimele zile.
Cel puțin jumătate din teritoriul Uniunii Europene se confruntă în această perioadă cu un risc semnificativ de secetă. Pe marginea acestui subiect, specialiștii Comisiei Europene au venit cu un avertisment important, mai ales că vizează și România. Viața în aer liber va fi foarte dificilă în următoarea perioadă, dar în timp ce vacanțele s-ar putea să devină mai obositoare, nimeni nu este mai afectat de situația din atmosferă decât agricultorii și fermierii.
Avertismentul de la Bruxelles vizavi de secetă
Nu mai puțin de jumătate din teritoriul bătrânului continent se află sub riscul secetei. În cea mai dificilă situație se află Franța, România, Spania, Portugalia și Italia. Cel mai probabil, toate țările menționate se vor confrunta cu o scădere a randamentului culturilor. Aceasta este concluzia unui comunicat al Reprezentanței în România a Comisiei Europene. Ca referință, Centrul Comun de Cercetare al Comisiei a publicat, în această săptămână, raportul său intitulat „Seceta în Europa – iulie 2022”. Printre altele, documentul prezintă o evaluare a situației privind seceta din Europa, pe baza activității Observatorului european al secetei, scrie News.ro.
“Analiza evoluției și a impactului secetei prelungite din UE arată că o parte îngrijorătoare a teritoriului este, în prezent, expusă secetei la niveluri de avertizare (46 % din UE) și de alertă (11 % din UE), asociate cu un deficit de umiditate a solului care cauzează stres plantelor”, se arată în comunicat.
Indiferent dacă mergi în vacanță la Paris, vrei să stai pe plajă în Spania sau să lucrezi în Italia, pronosticurile sunt din ce în ce mai grave, iar schimbările climatice nu vor face decât să se acutizeze în anii ce urmează. Încălzirea globală este principalul vinovat pentru valul agresiv de secetă. “Schimbările climatice sporesc riscul de secetă severă și de incendii de vegetație în întreaga lume. Centrul Comun de Cercetare pune știința și tehnologia în serviciul monitorizării schimbărilor climatice. Prin acest raport, înțelegem mai bine situația pentru a ne putea proteja pădurile, recoltele și apele”, a afirmat Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.
“Stresul hidric și termic duce la scăderea randamentului culturilor față de previziunile anterioare deja negative pentru cereale și alte culturi. Franța, România, Spania, Portugalia și Italia se vor confrunta, probabil, cu această scădere a randamentului culturilor. Într-o anumită măsură sunt, de asemenea, afectate Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia și Croația. În Italia, bazinul fluviului Pad înregistrează cel mai înalt nivel de severitate a secetei. A fost declarată secetă intensă în cinci regiuni din Italia, iar insuficiența apei disponibile a condus la mai multe restricții de utilizare în municipalități. Măsuri similare de limitare a utilizării apei s-au luat și în Franța”, se mai arată în comunicat.