Lacurile glaciare sunt lacuri formate în urma topirii ghețarilor. Pe măsură ce un ghețar se topește, ajunge să erodeze terenul, creând găuri mari. La rândul ei, apa provenită din topirea ghețarilor umple găurile create, dând naștere acestor ochiuri de apă care au de obicei străluciri albastre-turcoaz.
Cel mai interesant lucru este faptul că albastrul acestor lacuri este atât de atrăgător, încât las[ impresia că cineva a turnat coloranți în apa respectivă. Prin urmare, acest fenomen ridică o întrebare interesantă: de ce lacurile glaciare sunt albastre?
Principalul motiv pentru care lacurile glaciare sunt albastre
Pe scurt, culoarea care poate fi observată la majoritatea lacurilor glaciare este, de obicei, rezultatul procesului de formare a acestora. Pe măsură ce se topește, ghețarul sfârșește prin a elibera diverse minerale din rocile cu care se ciocnește.
În cursul acestui proces, mineralele pulverizate se depun pe fundul lacului sub formă de sedimente. Unele dintre aceste sedimente rămân în mod natural în suspensie în concentrația de apă din formațiunea geologică, ceea ce dă naștere acestei nuanțe deosebite.
Cu toate că ce unii oameni cred că albastrul turcoaz al lacurilor glaciare este pur și simplu o reflexie a cerului albastru pe suprafața apei, în practică nu se întâmplă neapărat acest lucru. În realitate, sedimentele din așa-numita „făină glaciară” sunt responsabile pentru culoarea lacurilor glaciare.
Chiar și așa, este important să subliniem că și razele solare participă la acest fenomen, deși indirect. Acest lucru se întâmplă deoarece, atunci când lumina soarelui se reflectă pe sedimentele suspendate în apele lacului, albastrul caracteristic acestor locuri este în continuare prezent, dar este mult mai vizibil din punctele de observație panoramică.
Factori care influențează în mod direct nuanțele de albastru ale lacurilor glaciare
Este important să precizăm că nuanțele de albastru ale lacurilor glaciare sunt strâns legate de cantitatea de sedimente în suspensie în apă și de unghiul razei soarelui în raport cu observatorul.
De exemplu, pentru a vedea un albastru mai intens, trebuie să observi lacul glaciar în momentul în care soarele se află în cel mai înalt punct al cerului, care, la rândul său, trebuie să fie lipsit de nori.
În plus, sedimentele din lac trebuie să fie la nivelul maxim de concentrație. În anumite cazuri, într-un lac glaciar pot fi observate mai multe straturi de culori diferite, mai ales atunci când un șuvoi mare de apă de ploaie ajunge în lac, ceea ce poate fi cu adevărat bucuria turiștilor suficient de norocoși să surprindă fenomenul.
Biodiversitatea tinde să fie mai scăzută în lacurile glaciare, deoarece numai speciile foarte tolerante și bine adaptate pot rezista condițiilor aspre. Făina de rocă glaciară și nivelurile scăzute de nutrimente din aceste situri creează un mediu oligotrofic în care trăiesc doar câteva specii de plancton, pești și organisme bentonice.
Totuși, ca în cazul lagunei glaciare Jökulsárlón, din Islanda, situată la marginea Oceanului Atlantic, mareele aduc în mod obișnuit o varietate de specii de pești la marginea ghețarului.
Acești pești atrag de obicei o abundență de prădători, de la păsări la mamifere marine în căutare de hrană, ceea ce sfârșește prin a îmbogăți fauna în situații ocazionale.
Cele mai spectaculoase lacuri glaciare din România
În România, cele mai multe lacuri glaciare se găsesc în Munții Retezat, motiv pentru care această zonă este cunoscută ca „tărâmul ochilor albaștri”. Aici se găsesc superlativele lacurilor glaciare din România:
- Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar (aproximativ nouă hectare);
- Lacul Zănoaga, cel mai întins lac glaciar (29 metri).
Pe de altă parte, Lacul Mioarelor, din Munții Făgăraș, este lacul de origine glaciară situat la cea mai mare altitudine din țară, 2282 metri.