Depozite de vitamine și fibre, fructele sunt unele dintre alimentele cele mai benefice pentru sănătate. Fie că sunt consumate crude, coapte sau sub formă de sucuri și paste, fructele ne asigură substanțele nutritive de care avem nevoie pentru a fi în formă. Îți prezentăm zece curiozități despre fructe, amănunte pe care probabil că nu le cunoșteai.
1. Avocado conține mai multe grăsimi decât orice alte fruct și orice altă legumă din natură. De asemenea, pomul de avocado secretă o enzimă care împiedică fructele să se coacă atâta timp cât sunt agățate de creangă.
Acest fapt le permite agricultorilor să folosească pomii ca „spațiu” de depozitare până la șapte luni după ce fructele ajung la maturitate.
2. Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre fructe. Contrar a ceea ce se crede, ananasul nu este un singur fruct, ci un grup de fructe individuale ale unor inflorescențe care fuzionează în jurul unui nucleu central.
3. Cel mai mare arbore caju din lume se află în Brazilia. Rădăcinile lui se întind pe o suprafață de aproximativ 8.000 de metri pătrați, iar raza coroanei lui ajunge la 50 de metri.
Arborele produce aproximativ 60.000 de nuci caju în fiecare an. Se crede că a fost plantat în 1888 de Luis Inácio de Oliveira, un pescar din zonă.
4. Cartofii produc fructe care arată ca niște roșii mici și verzi. Aceste fructe conțin o neurotoxină numită solanină, care poate provoca halucinații, paralizie sau chiar moarte.
5. Există atât de multe soiuri de mere, încât dacă ai mânca dintr-unul nou în fiecare zi, ai avea nevoie de mai bine zece de ani ca să le încerci pe toate.
Curiozități despre fructe: Portocalele sunt colorate cu etilenă
6. Nu toate portocalele sunt portocalii. În regiunile subtropicale (precum Brazilia, țara care cultivă cele mai multe portocale din lume), temperaturile nu sunt niciodată suficient de scăzute pentru a descompune clorofila din coaja fructului.
De aceea, în țările din America de Sud portocalele sunt galbene sau chiar verzi chiar și atunci când sunt coapte.
Dar, deoarece mulți oameni consideră că fructele verzi sunt necoapte, majoritatea portocalelor care ajung în Europa și în America de Nord trebuie să fie colorate pentru a putea fi vândute.
Deși expunerea la temperaturi joase este suficientă, în cele mai multe cazuri fructele sunt tratate cu etilenă, un gaz care le face să devină portocalii.
7. Cel mai scump pepene galben din lume este pepenele Yubari King, produs în Japonia. În 2019, o companie din Tokio a cumpărat la licitație doi pepeni Yubari la prețul de cinci milioane de yeni japonezi, echivalentul a 41.500 de euro.
8. Durianul, un fruct exotic care crește în Asia de Sud, este cel mai urât mirositor fruct din lume.
Din cauza mirosului pestilențial pe care îl emite, acest fruct este interzis în multe mijloace de transport din țările asiatice. Unii spun că durianul miroase a ceapă putredă sau a canalizare.
Deși are un miros respingător, fructul este plin de vitamine. Cei care au reușit să-și învingă greața și să-l mănânce spun că are un gust foarte plăcut.
9. În lume există peste 1.000 de soiuri de banane, dar majoritatea nu sunt comestibile. Cele mai multe banane vândute în magazine sunt din soiul Cavendish.
10. Iată că am ajuns la finalul listei noastre de curiozități despre fructe. Potrivit istoricilor, smochinele sunt cele mai vechi fructe cultivate de oameni.
În ruinele unui sat preistoric din apropierea orașului Ierihon, arheologii au descoperit rămășițele unor smochine cultivate acum 11.400 de ani.