Cum „își bat oamenii cuie în talpă”: efectul domino al pesticidelor, la albine

Câteva albine au prezentat o capacitate redusă de a menține un curs drept al zborului, după ce au fost expuse la pesticide obișnuite, potrivit unui nou studiu din jurnalul Frontiers in Insect Science.

„Rezultatele noastre sunt un motiv de îngrijorare, deoarece capacitatea albinelor de a răspunde în mod corespunzător la informațiile vizuale este crucială pentru zborul și navigația lor și, prin urmare, pentru supraviețuirea lor”, a spus autorul studiului, dr. Rachel Parkinson, într-o declarație.

Cercetătorii au încercat să determine modul în care expunerea la pesticide afectează răspunsul locomotor al albinelor, pe care se bazează pentru a menține o traiectorie dreaptă atunci când zboară sau merg.

Pentru a testa acest lucru, autorii studiului au capturat albine sălbatice dintr-o locație din Massachusetts, unde niciun câmp din apropiere nu a fost tratat cu insecticide.

Albinele au fost apoi împărțite în patru grupuri, dintre care unul a fost supus unei diete pe bază de zaharoză nealterată pe parcursul a cinci zile. Celorlalte grupuri le-a fost furnizată cu apă cu zahăr care a fost contaminată fie cu pesticidul neonicotinoid imidacloprid, un insecticid sulfoximină numit sulfoxaflor, fie cu o combinație a celor două.

Cercetătorii au urmărit efectele pesticidelor asupra albinelor: rezultatul este îngrijorător

În comparație cu cele care nu ingeraseră pesticide, albinele expuse la pesticide au avut mult mai multe probleme în a-și corecta cursul și au avut tendința de a afișa răspunsuri asimetrice, printre care viraje strânse, care au fost executate doar într-o singură direcție. Alteori, insectele expuse nu au reușit să își ajusteze cursul sau au produs doar viraje superficiale atunci când era necesară o mișcare mai largă.

Analiza moleculară a arătat că cele două insecticide au reglat, de asemenea, expresia genelor care coordonează eliminarea toxinelor din creier. Acest lucru, la rândul său, a condus la o creștere a stresului oxidativ, care a dus, în cele din urmă, la moartea neuronilor din lobii optici ai insectelor.

„Insecticidele cu neonicotinoide și sulfoximină activează neuronii din creierul insectelor și aceștia nu sunt întotdeauna reciclați suficient de repede pentru a preveni toxicitatea”.

Cel mai grav este că, așa cum bine știm, supraviețuirea rasei umane este strâns legată de supraviețuirea albinelor.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu