Cel mai rar și mai scump metal prețios: este de zece ori mai scump decât aurul și este posibil să-l deții

Curiozitate.ro

Se crede în mod obișnuit că aurul este unul dintre cele mai rare și mai scumpe metale prețioase. Dar există un metal care l-a învins atât pentru preț, cât și pentru raritate.

Valoarea monetară a diferitelor metale este inconsecventă, diferind ușor în funcție de cerere și de acces. Datorită versatilității aurului, conductivitatea, durabilitatea și aspectul său frumos, îl plasează ferm în topul celor mai scumpe cinci metale. Prețurile aurului se ridică la peste 1.850 USD pe 35 de grame. Impresionant, dar e nimic, în comparație cu rodiul.

Rodiul, cel mai scump și rar metal prețios

În prezent, cel mai scump metal prețios și unul dintre cele mai rare, prețul pe 35 de grame de rodiu se ridică la 10.300 USD. Deci, ce îl face atât de scump?

Rodiul nu reacționează ușor la oxigen, ceea ce îl face un metal nobil și înseamnă că este un catalizator perfect, rezistent atât la coroziune, cât și la oxidare. Rezistența generală și punctul de topire ridicat de 1.964 de grade Celsius îl plasează printre metalele din grupul platinei alături de platină, paladiu, osmiu, iridiu și ruteniu.

Capacitatea sa de a rezista la temperaturi ale apei și aerului de până la 600 de grade Celsius și de a rămâne insolubil în majoritatea acizilor, face ca rodiul să fie extrem de versatil pentru utilizare în mașini, avioane, contacte electrice și fire de termocuplu, dar și rezistență la temperatură înaltă.

Fiind cel mai rar dintre metalele din grupul platinei, rodiul se găsește cu aproximativ 0,000037 părți pe milion în scoarța terestră, în timp ce aurul se găsește la o abundență de aproximativ 0,0013 părți pe milion, potrivit Societății Regale de Chimie.

Produs în principal în Africa de Sud și Rusia, rodiul poate veni ca un produs secundar al rafinării minereurilor de cupru și nichel, care conțin până la 0,1% din metalul prețios. Aproximativ 16 tone de rodiu sunt produse anual, cu o rezervă estimată la 3.000 de tone.

Descoperirea rodiului a venit în 1803 de către William Hyde Wollaston, un chimist englez, care a extras elementul dintr-o bucată de minereu de platină din America de Sud. Descoperirea a avut loc la scurt timp după ce Wollaston a descoperit un alt metal din grupul platinei, paladiu.

Lasă un comentariu