Temperatura este unul dintre acele mai importante aspecte ale planetei. De fluctuația ei depinde, practic, existența noastră.
Totul se reduce la termodinamică, studiul energiei, temperatură și cum relaționează aceste concepte între ele, sunt de părere oamenii de știință.
Temperatura unui obiect sau a unei substanțe se datorează mișcării moleculelor. Practic, cu cât este mai fierbinte, cu atât moleculele se agită mai mult. Pe măsură ce energia este îndepărtată, moleculele încetinesc și ele.
Valoarea maxim negativă este de -273,15°C. Recordul pentru cea mai rece temperatură din toate timpurile a fost doborât acum aproape un an din răcirea gazului de rubidiu la 38 de picokelvin, adică doar o fracțiune peste clasicul zero absolut.
Care este cea mai mare temperatură din Univers?
În concluzie, dacă există o limită inferioară, trebuie să existe și limită superioară. Totuși, lucrurile nu sunt atât de clare când vine vorba despre limita superioară. Cea mai ridicată temperatură creată vreodată în laborator a fost de 5 trilioane Kelvin, iar asta s-a întâmplat în Large Hadron Collider și reprezită temperatura Universului la câteva clipe după Big Bang.
Oamenii de știință s-au întrebat, totuși, dacă temperatura poate crește mai mult decât atât. În mod evident, ar putea fi de 10.000 de ori mai mare decât ceea ce s-a obținut din procesul de ciocnire al particule, de exemplu. Dar nici asta este foarte sigur, existând posibilități infinite.
Singura limită care poate fi certificată în fizică depinde de așa-numita scară Planck. Acest set de unități de măsură depind exclusiv de constantele fizice și tind să semnaleze acolo unde fizica, așa cum o știm noi, suferă schimbări. Temperatura Planck este echivalentă cu 1,4 x 1032 K, adică de 100 de miliarde de ori mai mult decât poți obține într-un accelerator de particule.
În mod evident, pe viitor, oamenii de știință ar putea să facă noi descoperiri. Ceea ce am înțeles, până acum, este că nu există, cu adevărat, limite în nimic. Poate nu degeaba universul este infinit.