Un studiu realizat în Australia sugerează că birourile care permit lucrul în picioare nu ar aduce beneficii semnificative sănătății. Aceste birouri au fost promovate inițial pentru a combate efectele stilului de viață sedentar, care este caracterizat printr-o cheltuială energetică foarte scăzută.
De exemplu, statul jos timp de mai mult de opt ore pe zi este un factor de risc major pentru mortalitatea prematură la nivel global. Un studiu britanic din 2021 a arătat că sedentarismul este responsabil pentru 7,2% din decesele anuale, din toate cauzele combinate.
În ultimii ani, vânzările de birouri de tip modular sau de ședere s-au extins masiv în rândul companiilor și gospodăriilor, mai ales în timpul crizei de sănătate cauzate de COVID-19. Aceste birouri permit schimbarea poziției și facilitează un minim de activitate fizică.
Unii utilizatori aleg să folosească benzi de mers sub birou pentru a-și menține activitatea fizică în timp ce lucrează. Totuși, cercetări recente publicate în The International Journal of Epidemiology pun sub semnul întrebării efectele pozitive ale acestor dispozitive.
Studiul realizat de Universitatea din Sydney indică faptul că statul în picioare prelungit poate agrava problemele de circulație sanguină, conducând la amețeli, dureri de cap și risc de varice.
De asemenea, cercetătorii subliniază că nu este indicat să petreci întreaga zi într-o poziție sedentară, având în vedere riscurile pe termen lung, inclusiv probleme cardiace, accidente vasculare cerebrale și obezitate.
Oamenii de știință recomandă adoptarea unui stil de muncă echilibrat, precum tehnica pomodoro. Aceasta constă în concentrare deplină pe o sarcină timp de 25 de minute, urmată de o scurtă pauză, timp în care este recomandat să te ridici și să faci câțiva pași.
După mai multe sesiuni, este necesară o pauză mai lungă, implicând astfel autodisciplină.