Bacteria bună care dă o mână de ajutor mediului înconjurător: cum reușește să curățe lacurile de plastic

Poluarea a devenit o mare problemă, în întreaga lume, mai ales în ape. Există, se pare, o soluție: bacteria care „mănâncă” plastic.

Un studiu care a analizat 29 de lacuri europene a descoperit că anumite tipuri de bacterii sunt, de fapt, înnebunite după plastic și se vor dezvolta mai bine în mijlocul naturii alterate de om, decât în ​​mediul utopic natural.

De ce sunt bacteriile atât de avide pentru plastic, te-ai putea întreba? În comparație cu materialul organic, se pare că ele sunt capabile să descompună compușii de carbon eliberați de plastic, în apă, pe care apoi îi transformă în hrană, ulterior.

Un nou studiu ne dă speranțe de viitor: bacteria care este mai utilă mediului decât oamenii

Studiul, publicat în revista Nature Communications, a prelevat probe din 29 de lacuri din Scandinavia, între lunile august și septembrie, în 2019. Lacurile testate diferă în compoziție, ceea ce a ajutat la precizia rezultatelor.

După aruncarea unor pungi de plastic în apă, pentru a-și elibera compușii de carbon, au fost colectate probe din lac și duse înapoi la laborator. În cadrul spectrometriei de masă cu rezoluție ultra-înaltă, probele au fost studiate în detaliu.

Rezultatele au arătat că acești compuși eliberați de pungile de plastic erau diferiți chimic și mai ușor accesibili bacteriilor, în comparație cu cei din materia organică.

„Acest lucru sugerează că poluarea cu plastic stimulează întreaga rețea trofica din lacuri, deoarece mai multe bacterii înseamnă mai multă hrană pentru organismele mai mari precum rațele și peștii”, au spus autorii studiului.

„Din păcate, plasticele ne vor polua mediul timp de zeci de ani”, a spus profesorul David Aldridge, de la Departamentul de Zoologie al Universității din Cambridge, care a fost implicat în studiu. „Partea pozitivă a studiului nostru ajută la identificarea microbilor care ar putea fi valorificați pentru a ajuta la descompunerea deșeurilor de plastic și pentru a gestiona mai bine poluarea mediului”, a mai declarat acesta.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu