Vești bune pentru iubitorii de cafea. Consumul zilnic poate fi benefic pentru inimă

Consumul de cafea – în special două-trei cești pe zi – este asociat nu numai cu un risc mai mic de boli de inimă, ci și cu o viață mai lungă, potrivit unor studii prezentate la cea de-a 71-a Sesiune Științifică Anuală a Colegiului American de Cardiologie.

Cercetătorii au declarat că aceste analize oferă asigurări că, de fapt, cafeaua nu este legată de apariția sau agravarea bolilor de inimă și că poate fi chiar benefică pentru inimă.

„Deoarece cafeaua poate accelera ritmul cardiac, unii oameni se tem că ar putea declanșa sau agrava anumite probleme cardiace. Datele noastre sugerează că aportul zilnic de cafea nu ar trebui descurajat, ci mai degrabă inclus ca parte a unei diete sănătoase pentru persoanele cu și fără boli de inimă”, a declarat Peter M. Kistler, profesor la Alfred Hospital și Baker Heart Institute din Melbourne, Australia, și autor principal al studiului.

„Am constatat că, de fapt, consumul de cafea a avut fie un efect neutru – ceea ce înseamnă că nu a făcut niciun rău – fie a fost asociat cu beneficii pentru sănătatea inimii.”

Consumul a două-trei cești de cafea, asociat cu cele mai multe beneficii

Cercetătorii au analizat diferite niveluri de consum de cafea, de la o ceașcă până la mai mult de șase cești pe zi, și relația cu problemele de ritm cardiac (aritmii), boli cardiovasculare, inclusiv boli coronariene, insuficiență cardiacă și accidente vasculare cerebrale, precum și decesele totale și cele legate de inimă în rândul persoanelor cu și fără boli cardiovasculare.

Pacienții au fost grupați în funcție de cantitatea de cafea pe care au declarat că o beau în fiecare zi.

Pentru primul studiu, cercetătorii au examinat datele de la 382.535 de persoane fără boli de inimă cunoscute pentru a vedea dacă, într-adevăr, consumul de cafea ar fi jucat un rol în apariția bolilor de inimă sau a accidentelor vasculare cerebrale pe parcursul celor 10 ani de urmărire.

În general, consumul a două-trei cești de cafea pe zi a fost asociat cu cel mai mare beneficiu, traducându-se printr-un risc cu 10%-15% mai mic de a dezvolta boli coronariene, insuficiență cardiacă, o problemă de ritm cardiac sau de a muri din orice motiv. Riscul de accident vascular cerebral sau de deces legat de inimă a fost cel mai mic în rândul persoanelor care au băut o ceașcă de cafea pe zi.

Rate mai mici de deces în rândul băutorilor de cafea

Cel de-al doilea studiu a inclus 34.279 de persoane care prezentau o formă de boală cardiovasculară la momentul inițial. Consumul de cafea a două-trei cești pe zi a fost asociat cu șanse mai mici de deces, potrivit EurekAlert.

Deși două până la trei cești de cafea pe zi păreau a fi cele mai favorabile în general, Kistler a spus că oamenii nu ar trebui să își mărească consumul de cafea, în special dacă aceasta îi face să se simtă anxioși sau inconfortabil.

Într-un al treilea studiu, cercetătorii au analizat dacă au existat diferențe în relația dintre cafea și bolile cardiovasculare, dacă o persoană a băut cafea instant sau măcinată sau cafea cu cofeină ori decofeinizată. Aceștia au constatat, din nou, că două-trei cești pe zi sunt asociate cu cel mai mic risc de aritmii, blocaje în arterele inimii, accident vascular cerebral sau insuficiență cardiacă, indiferent dacă au consumat cafea măcinată sau instant. În plus, ratele mai mici de deces au fost observate la toate tipurile de cafea, raportează Colegiul American de Cardiologie.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu