Cu toții împărțim același Univers – noi și alte ființe despre existența cărora nu suntem totalmente siguri, cu toate că avem anumite indicii.
De altfel, dacă este să ne gândim la această ipoteză, devine greu de stabilit ce anume este mai înfricoșător: faptul că suntem singuri în Univers, sau că îl împărțim cu alte rase.
Până una alta, indiferent care dintre variantele de mai sus este cea corectă, ceea ce știm cu siguranță este că Universul este atât de vast, încât multe obiecte bizare, dar și fenomene, îl populează.
10 obiecte ciudate din Univers
10. Galaxia „fosilă vie” – DGSAT I este o galaxie ultradifuză, ceea ce înseamnă că este la fel de mare ca o galaxie precum Calea Lactee, dar stelele sale sunt atât de îndepărtate una de alta, încât este aproape invizibilă.
9. Dublul quasar – Obiectele masive curbează lumina, suficient încât să poată distorsiona imaginea lucrurilor din spatele lor. Când cercetătorii au folosit telescopul spațial Hubble pentru a identifica un quasar din universul timpuriu, l-au folosit pentru a estima rata de expansiune a Universului și au descoperit că acesta se extinde mai rapid astăzi decât atunci.
8. Infraroșii din spațiu – Stelele neutronice sunt obiecte extrem de dense formate după moartea unei stele obișnuite. În mod normal, ele emit unde radio sau radiații de energie mai mare, cum ar fi razele X, dar în septembrie 2018, astronomii au descoperit un flux lung de lumină infraroșie provenind de la o stea neutronică aflată la 800 de ani lumină distanță de Pământ.
7. Planetele „necinstită” cu aură – Prin galaxie plutesc planete „necinstite”, care au fost aruncate departe de steaua lor mamă de forțele gravitaționale. O particularitate specială, referitoare la această clasă, este cunoscută sub numele de SIMP J01365663+0933473, un obiect cu dimensiunea planetei noastre, situat la 200 de ani lumină de noi.
6. Un neutrin călăuzitor – Acest neutrin a fost aruncat pe Pământ cu 4 miliarde de ani în urmă de un blazar încins, o gaură neagră supermasivă în centrul unei galaxii care consumă materialul înconjurător.
5. Hyperion – Titlul de cea mai ciudată lună din sistemul solar s-ar putea atribui multor obiecte cerești. Dar unul dintre cele mai ciudate este Hyperion-ul lui Saturn, o rocă neregulată, asemănătoare pietrei ponce, marcată cu numeroase cratere.
4. Cea mai ciudată stea – Poreclit steaua lui Tabby, obiectul s-ar scufunda în luminozitate la intervale neregulate și pentru perioade ciudate de timp, uneori cu până la 22 la sută.
3. Galaxia fără materie întunecată – Materia întunecată este substanța necunoscută care cuprinde 85% din toată materia din univers. Oamenii de știință au dat peste o galaxie ciudată, în martie 2018, care părea să nu conțină aproape deloc materie întunecată.
2. Luna care are… Lună – O lună care orbitează în jurul unei luni, pe care internetul a numit-o lună cu lună, este cea mai noua atracție. Cunoscute și sub denumirea de subluni, acestea sunt încă doar teoretice, dar calculele recente sugerează că nu sunt imposibile.
1. Planeta pitică Haumea, care orbitează în Centura Kuiper dincolo de Neptun, este una neobișnuită. Are o formă ciudată, alungită, două luni și o zi care durează doar 4 ore, făcându-l cel mai rapid obiect mare din sistemul solar.