Secreția de insulină, afectată de simțurile noastre: cât de mult rău îți poate face dacă vezi sau miroși mâncare

În așteptarea mâncării, corpurile noastre declanșează o serie de răspunsuri care stimulează digestia și ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. O schimbare fiziologică importantă este secreția de insulină, chiar înainte de prima mușcătură.

Până acum, nu a fost clar cum percepția senzorială a unei mese stimulează pancreasul să secrete insulină, însă oamenii de știință au identificat o parte importantă care ar putea explica acest lucru.

Cercetătorii au descoperit că factorul inflamator interleukina 1 beta (IL1B), implicat, de obicei, în răspunsul imun împotriva agenților patogeni și a leziunilor, joacă un rol important în stimularea secreției de insulină din pancreas, prin percepția senzorială.

Secreția de insulină, secretul sănătății noastre

„Faptul că acest factor inflamator este responsabil pentru o proporție considerabilă a secreției normale de insulină la persoanele sănătoase este surprinzător, deoarece este implicat și în dezvoltarea diabetului de tip 2”, explică liderul studiului, profesorul Marc Donath, într-o declarație. Acest proces este cunoscut ca secreție de insulină mediată neuronal și se bazează pe IL1B pentru a declanșa o cascadă de semnalizare care stimulează pancreasul.

„Mirosul și imaginea unei mese stimulează anumite celule imunitare din creier cunoscute sub numele de microglia”, spune autorul studiului, dr. Sophia Wiedemann. „Aceste celule secretă pe scurt IL1B, care, la rândul său, afectează sistemul nervos autonom”. Acest proces semnalează apoi pancreasului să elibereze substanța în cauză, se arată în studiu.

Inflamația cronică care dăunează celulelor pancreatice care secretă insulină poate duce la diabet la adulți. În acest caz, același răspuns inflamator, dat de percepția senzorială a alimentelor, stimulează prea multă producție și secreție de IL1B, ceea ce poate provoca supraactivarea sistemului.

În cazul obezității, totuși, faza mediată neuronal a secreției de insulină este perturbată de suprastimularea inițială a răspunsului inflamator. Prin urmare, noile descoperiri deschid potențialul de a viza IL1B, din punct de vedere terapeutic, în ceea ce privește diabetul și obezitatea la adulți.

„Rezultatele noastre indică faptul că IL1B joacă un rol important în legarea informațiilor senzoriale, cum ar fi faptul că vedem și mirosim mâncare, cu secreția ulterioară de insulină mediată neuronal”, conchide profesorul Donath.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu