Ghețarii continuă să se topească, punând viețile a milioane de oameni din întreaga lume în pericol din cauza inundațiilor, se arată unui nou studiu.
Majoritatea celor care locuiesc în India, Pakistan, Peru și China se află, în prezent, în mare pericol.
Ghețarii sunt, practic, „râuri de gheață” care se formează de-a lungul a milioane de ani, din zăpada comprimată.
Odată cu creșterea temperaturilor, ghețarii se topesc mai repede decât credeau oamenii de știință și aproximativ jumătate din cei 215.000 de ghețari din lume ar putea dispărea până la sfârșitul secolului.
Impactul ar putea fi resimțit mult mai devreme
Un nou studiu, condus de cercetătoarea Caroline Taylor de la Universitatea Newcastle din Marea Britanie, estimează că aproximativ 15 milioane de oameni trăiesc în avalul unui lac glaciar care ar putea să fie în pericol oricând.
Prezicerea momentului în care un lac glaciar se va revărsa, de fapt, este foarte dificilă.
Riscul poate fi dificil de calculat, dar în acest caz, cercetătorii au luat în considerare apropierea comunităților de un ghețar.
A fost, de asemenea, observată corupția politică din zonă, deoarece acest lucru împiedică eforturile de stopare a încălzirii climei.
Potrivit cercetătorilor, acesta este primul studiu global „care ia în considerare nu doar condițiile fizice, ci și expunerea și vulnerabilitatea societății care influențează direct pericolul GLOF”.
Populațiile din regiunile muntoase înalte ale Asiei sunt cele mai expuse, trăind cel mai aproape de lacurile glaciare. Pakistanul și China sunt două dintre țările care se află în pericol.
Pakistanul are 2,1 milioane de oameni care trăiesc în imediata apropiere a lacurilor glaciare cu risc de revărsare, aproape dublu față de China.
Lacurile glaciare din China sunt, totuși, mai mari și mai numeroase, așa că ar putea provoca mai multe daune infrastructurii și omului.
Recent, Himalaya a devenit un un fel de „hotspot” al cercetării asupra impactului potențial al lacurilor glaciare.
Cercetătorii au evidențiat, de asemenea, munții Anzi din America de Sud, și în special Peru, care s-a clasat pe locul al treilea în ceea ce privește pericolul, ca fiind o altă zonă care merită atenție sporită.