Consumul unei cantități adecvate de sare este important pentru sănătatea noastră. În timp ce excesul de sare poate duce la probleme precum hipertensiunea arterială, consumul insuficient de sare poate fi, de asemenea, dăunător, în special pentru cei care prezintă risc de hipertensiune arterială.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă un aport zilnic de 5 până la 6 grame de sare pentru a asigura funcționarea corectă a organismului, deoarece sarea este esențială. Un studiu publicat în The Lancet a constatat că urmarea unei diete sărace în sare poate crește riscul de atac de cord, în special pentru cei cu hipertensiune arterială.
Un alt studiu a arătat că o dietă fără sare ar putea dubla riscul de deces la pacienții cu boli de inimă. Sodiul, alături de alte minerale precum calciul, magneziul și potasiul, este esențial pentru menținerea sănătății cardiovasculare și trebuie consumat în echilibru.
Pentru a regla tensiunea arterială, este important să găsiți un echilibru între consumul de sodiu și potasiu. Fructele și legumele proaspete, cum ar fi salatele, spanacul și morcovii, sunt surse bune de potasiu. Alimentele procesate și băuturile zaharoase ar trebui să fie limitate, deoarece pot crește tensiunea arterială.
Reducerea alimentelor cu un nivel ridicat de glicemie, cum ar fi cartofii și anumite tipuri de pâine, poate ajuta, de asemenea, la gestionarea hipertensiunii. Alegerea sării naturale, nerafinate, pentru mâncărurile de casă cu multe legume proaspete este o opțiune mai sănătoasă.
În general, deși sarea este necesară pentru sănătatea noastră, este esențial să menținem o dietă echilibrată și să evităm consumul excesiv de alimente zaharoase și procesate pentru a ține sub control tensiunea arterială.