Prima fermă de caracatițe din lume îngrijorează oamenii de știință

Caracatițele sunt animale extrem de inteligente, capabile să rezolve probleme și să învețe în mod avansat, și chiar au prezentat comportamente care sugerează că au personalități proprii și că simt durerea. În ciuda acestor caracteristici, cefalopodele sunt considerate o delicatesă pe tot globul. O propunere pentru „prima fermă intensivă de caracatițe din lume” din Gran Canaria a îngrijorat oamenii de știință și ecologiștii. 

Cererea de carne de caracatiță a crescut vertiginos în ultimii ani, iar din acest motiv, companiile au încercat să afle cum să crească caracatițe în captivitate, astfel încât acestea să poată fi ulterior vândute în masă.

Creșterea caracatițelor revine în atenție după ce BBC News a primit documente de la Eurogroup For Animals cu privire la o propunere de planificare pentru Nueva Pescanova, o multinațională spaniolă care plănuiește să crească caracatițe, potrivit IFL Science.

Caracatițele, „deosebit de nepotrivite pentru o viață în captivitate”

Documentele au fost trimise la Direcția Generală de Pescuit din Insulele Canare pentru examinare.

Caracatițele sunt, în mod obișnuit, animale solitare, care preferă mediile întunecate, dar Nueva Pescanova intenționează să crească mai multe Octopus vulgaris în mii de rezervoare bine luminate, depozitate pe două etaje, într-o clăire din Las Palmas, Gran Canaria.

Odată ce vor fi gata pentru sacrificare, cefalopodele vor fi ucise prin congelare într-o suspensie de gheață menținută la minus 3 grade Celsius. Cercetările au descoperit că unele specii marine ucise în acest fel prezintă modificări fizice și fiziologice asociate cu stresul, au dureri severe din cauza contracțiilor musculare și nu mor întotdeauna imediat.

Secretul reproducerii în captivitate a împiedicat ani de zile creșterea caracatițelor, dar multinaționala s-a gândit cum să procedeze. Pe lângă creșterea de noi generații de caracatițe, aceasta susține că a găsit și o modalitate prin care să prelungească  durata lor de viață.

În eseul „The Case Against Octopus Farming”, Jennifer Jaquet și o echipă de autori susțin că aceste animale „sunt deosebit de nepotrivite pentru o viață în captivitate și pentru producția în masă, atât din motive etice, cât și ecologice”.

Statutul de animale sensibile

Caracatițele simt durere emoțională și fizică, potrivit unui studiu din 2021. Acest lucru arată că, spre deosebire de alte nevertebrate, caracatițele nu doar înregistrează durerea, ci o și percep ca pe o experiență negativă.

Inteligența și sensibilitatea lor au făcut ca în Marea Britanie să li se acorde, în 2021, statutul de animale sensibile. Acest lucru s-a întâmplat în urma unor analize independente asupra a peste 300 de studii, în care s-au găsit „dovezi științifice solide că animale precum crustaceele decapode și moluștele cefalopode sunt sensibile”.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu