Oamenii de știință au folosit o făină special concepută pentru a face o pâine care te menține sătul mai mult timp și care scade nivelul de glucoză din sânge, oferind potențial o alternativă mai sănătoasă care scade riscul de obezitate și diabet.
Noua făină se bazează pe leguminoase, adică năut, linte și fasole.
Deja cunoscute ca fiind utile pentru a ne ajuta să ne menținem o greutate sănătoasă și să reducem riscul de boli de inimă, beneficiile se bazează în mare măsură pe materialul vegetal care își păstrează integritatea.
În producția de făină obișnuită de grâu, avantajele acestei structuri de fibre sunt considerate benefice datorită procesului de măcinare.
Pâinea poate fi și sănătoasă, însă numai în această variantă
„Într-un moment în care suntem cu toții încurajați să ne creștem aportul de fibre, acest studiu evidențiază importanța formei fizice a fibrelor, luând în calcul încetinirea digestiei amidonului, îmbunătățirea nivelului de glucoză din sânge și simularea hormonilor de sațietate, care ne ajută să ne simțim plini. ”, a declarat biochimistul Peter Ellis, de la King’s College London din Marea Britanie.
După ce au produs făina și au copt pâinea, cercetătorii au testat-o pe 20 de indivizi sănătoși, cărora li s-au servit mostre de pâine albă cu 0%, 30% și 60% făină de năut. S-a adăugat dulceață fără zahăr pentru aromă.
Pâinea îmbogățită cu năut a avut tendința de a-i face pe voluntari să se simtă mai satui, conform propriei lor raportări. Analizele de sânge au sugerat că acesta a fost rezultatul unei eliberări crescute de hormoni care promovează sațietatea.
Apoi a mai fost și reducerea glicemiei: făina de năut cu 30 la sută a redus nivelul de glucoză din sânge cu până la 40 la sută, cu o scădere drastică comparativ cu făina obișnuită. Acest lucru se datorează faptului că amidonului îi ia mult mai mult timp să se descompună în organism, au concluzionat cercetătorii.