Oamenii ar putea fi singura specie empatică, dar există motive întemeiate să credem că multe alte animale au aceeași capacitate de a „simți în tandem”.
Un nou studiu condus de cercetătorii de la Instituto Gulbenkian de Ciência din Portugalia a oferit dovezi ale mecanismelor chimice din spatele răspândirii fricii în rândul peștilor zebra, sugerând că empatia umană ar putea să-și aibă originea în strămoșii noștri acvatici.
A vedea alți membri ai unui grup reacționând cu frică devine util pentru ca ceilalți să poată anticipa pericolul. Practic, se sugerează că empatia ar fi rezultatul necesității și supraviețuirii.
Peștii, mai „umani” decât s-ar fi crezut
Peștii nu fac excepție. Studiile anterioare asupra peștilor zebră au oferit informații utile, prezentate drept comportament neregulat la indivizi, remarcându-se creșterea nivelurilor de cortizol lîn cazul celor aflați în apropiere.
Esențială empatiei este oxitocina.
Deși este denumit în mod obișnuit hormonul iubirii, datorită modului în care promovează atașamentul social, în ceea ce privește biologia animalelor este mult mai complicat de atât.
Deoarece peștii zebră eliberează prin piele un indiciu chimic atunci când sunt răniți, provoacă, de asemenea, un răspuns în ceea ce îi privește pe ceilalți.
Echipa a plasat pești din diferite grupuri în rezervoare separate, unde îi puteau vedea pe alții înotând. Acest lucru le-a permis să-și modifice comportamentul.
Privind un banc aflat în dificultate de la distanță, peștii cu hormoni și receptori funcționali de oxitocină s-au blocat, așa cum era de așteptat. Cu toate acestea, versiunile mutante ale peștelui zebră au reacționat diferit.
Adăugarea de oxitocină în apă sau injectarea ei direct în mutanți selectați le-a schimbat tonusul, demonstrând și mai mult că hormonul cu pricina este responsabil pentru capacitatea de a simți frică.
Pe baza acestor constatări, s-ar putea concluziona că biologia experimentării stresului, după ce ai asistat la frică este similară la toate vertebratele pentru ar fi evoluat dintr-un strămoș comun.