Oamenii de știință lucrează la „vaccinuri contagioase” care se răspândesc pe cont propriu

În întreaga lume, oamenii de știință încearcă să creeze „vaccinuri contagioase”, care s-ar răspândi de la sine, oferind imunitate de grup populațiilor mai repede decât se poate răspândi boala.

Vaccinurile care conțin virusuri vii sau virusuri slăbite s-au dovedit a fi contagioase într-o anumită măsură în trecut, deși datele privind gradul de transmitere a acestora sunt puține.

Un vaccin despre care se știe că este contagios – vaccinul antipoliomielitic oral (VPO) – este unul dintre rarele vaccinuri despre care se știe că se transmite între oameni. Atunci când este administrat, virusul slăbit se înmulțește în intestinele copilului, ajutând sistemul său imunitar să acumuleze anticorpi, înainte ca vaccinul să fie excretat.

„În zonele în care condițiile sanitare sunt inadecvate, acest virus vaccinal excretat se poate răspândi în comunitatea imediată (iar acest lucru poate oferi protecție altor copii prin imunizare pasivă), înainte de a se stinge în cele din urmă”, explică Organizația Mondială a Sănătății, potrivit IFL Science.

Vaccinul ar putea evolua pe măsură ce se răspândește

Unii oameni de știință consideră că fabricarea în mod deliberat de vaccinuri contagioase pentru a fi utilizate în populația animală – de exemplu, în lilieci- ar putea fi o modalitate de a combate aceste boli înainte ca acestea să aibă șansa de a infecta oamenii.

„Răspândirea bolilor infecțioase de la populațiile de animale sălbatice la oameni reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare la adresa sănătății și bunăstării oamenilor. Abordările actuale de gestionare a acestor boli infecțioase sunt în mare parte reactive, ceea ce duce la decalaje de timp mortale și costisitoare între apariția și controlul acestora”, a scris o echipă de la Universitatea din Idaho într-un articol publicat în PNAS.

Cu toate acestea, ideea nu este lipsită de riscuri. „Transmiterea are avantajul de a crește imunitatea de grup peste cea obținută doar prin vaccinarea directă, dar crește, de asemenea, oportunitatea de evoluție a vaccinului, ceea ce, de obicei, subminează utilitatea vaccinului”, a scris o echipă în revista Trends in Microbiology.

În esență, la fel ca virusurile, vaccinul ar putea evolua pe măsură ce se răspândește, făcându-l mai puțin asemănător cu boala împotriva căreia se vaccinează și scăzând eficacitatea, ceea ce ar necesita alte vaccinuri.

„Utilizarea vaccinurilor transmisibile ar putea fi periculoasă”

„Beneficiile potențiale ale vaccinurilor transmisibile sunt enorme, dar există unele probleme de siguranță care trebuie rezolvate înainte de a fi implementate cu succes”, a explicat Mark Smithson, de la Facultatea de Științe Biologice a Universității din Washington.

„Utilizarea la om ar putea fi justificată pentru populațiile greu accesibile sau pentru epidemii care nu pot fi controlate prin vaccinare directă. Cu toate acestea, utilizarea vaccinurilor transmisibile ar putea fi periculoasă. În principal pentru că vaccinurile cu potențial de a se răspândi printr-o populație gazdă au, de asemenea, potențialul de a reveni la boală.”

Deocamdată, crearea de vaccinuri contagioase se concentrează pe asigurarea imunității de turmă la animalele care sunt rezervoare de boli. Cu toate acestea, deși riscurile vor trebui să fie monitorizate cu atenție, beneficiile acestei tehnici de vaccinare ar putea fi enorme.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu