Probabil că nu este un secret pentru tine că fumatul este nociv, însă noi studii îți arată care este dimensiunea pericolului, de fapt.
Un nou studiu, întreprins de cercetătorii de la Universitatea din California, Riverside, a descoperit că efectele dăunătoare se întind nu numai la fumărul primar sau la cel pasiv, ci și din fumul de mâna a treia. Practic, toți acei poluanți și substanțe chimice care sunt expulzate din fumul de țigară de pe suprafețe precum pereți, covoare, perdele, haine, mobilier și multe altele, care ne înconjoară în fiecare zi.
Experimentul care a demonstrat cât de nociv este, de fapt, fumul de țigară
„Am descoperit că expunerea pielii umane la THS (n.r. fumul la mâna a treia) inițiază mecanismele bolii inflamatorii ale pielii”, a declarat Shane Sakamaki-Ching, doctor în biologie celulară, moleculară și de dezvoltare, dar și principalul autor al lucrării, într-o declarație. „În mod alarmant, expunerea acută dermică la THS imită efectele nocive ale fumatului”, a continuat acesta.
Studiul, primul care a analizat oamenii expuși cutanat la fumul de la mâna a treia, a implicat 10 nefumători sănătoși care purtau îmbrăcăminte impregnată fie cu aer filtrat, fie cu particule de fum de la mâna a treia.
Investigația a durat în total trei ore, timp în care participanții fie mergeau, fie alergau pe o bandă, timp de cel puțin 15 minute pe oră. Acest lucru i-a făcut să transpire și, prin urmare, a crescut nivelul de fum de mâna a treia, potențial absorbit prin piele.
Apoi au fost colectat probe de sânge, la intervale regulate, de la toți participanții. Acestea au fost măsurate pentru a se stabili modificările proteinelor și markerii stresului oxidativ și s-a arătat că fumul de a treia mână ar fi putut cauza leziuni celulare sau tisulare.
„Am descoperit că expunerea acută la THS a cauzat creșterea biomarkerilor urinari ai daunelor oxidative în ADN, lipide și proteine, iar acești biomarkeri au rămas cu valoare mare chiar și după încetarea expunerii”, a spus Sakamaki-Ching, cercetător la Kite Pharma, din California. „Fumătorii prezintă aceeași creștere a acestor biomarkeri”, s-a mai menționat.