Muzica ne ajută să înțelegem cum funcționează creierul uman

Cercetătorii oferă o nouă sinteză a modului în care muzica poate fi folosită drept o cheie crucială pentru înțelegerea funcționării fundamentale a creierului.

Într-un nou articol, publicat în revista internațională Nature Reviews Neuroscience, cercetătorii de la Universitatea Aarhus și de la Academia Regală de Muzică din Aarhus, Danemarca, au trecut în revistă ultimii 20 de ani de cercetare în domeniul muzicii și al creierului.

În articol, autorii oferă o nouă sinteză a modului în care muzica poate fi folosită ca o cheie crucială pentru înțelegerea funcționării fundamentale a creierului ca o „mașină de așteptări”, care ne optimizează constant șansele de supraviețuire, raportează EurekAlert.

Cea mai importantă sarcină a creierului

Cea mai importantă funcție a creierului este de a se asigura că suntem capabili să supraviețuim în orice moment. Prin urmare, creierul trebuie să fie capabil să interpreteze cu precizie impresiile senzoriale primite, astfel încât să poată regla comportamentul în cel mai bun mod posibil.

O teorie predominantă a modului de funcționare a creierului se bazează pe ideea că acesta formează așteptări, care sunt comparate în mod constant cu rezultatele din mediul înconjurător. Însă această teorie s-a dovedit a fi dificil de testat.

Muzica are proprietatea unică de a folosi așteptările într-o măsură mai mare decât poate orice altă impresie senzorială, pentru a influența comportamentul și emoțiile umane. Articolul din Nature Reviews Neuroscience arată cum cercetarea creierului în domeniul muzicii poate produce noi cunoștințe cruciale despre modul în care funcționează creierul uman.

Noi indicii despre modul în care funcționează creierul uman

Articolul descrie, printre altele, modul în care astfel de așteptări ajută la activarea sistemului de recompensă al creierului, prin eliberarea de dopamină, dar explică și cum procesează creierul melodia, acordurile și ritmul unui cântec.

„Lucrăm de mult timp la această nouă sinteză a cercetării muzicii și a creierului, care ne oferă o mai bună înțelegere a principiilor fundamentale ale creierului și a motivelor pentru care avem nevoie de muzică. Pe termen lung, cercetarea va fi de mare importanță pentru învățarea muzicală și va putea contribui la noi modalități prin care putem folosi muzica în beneficiul nostru, de exemplu, al pacienților cu boala Parkinson, cu probleme de somn sau pentru ameliorarea durerii”, a declarat autorul principal al articolului, profesorul Peter Vuust.

„În ceea ce privește muzica, este vorba despre un studiu de cercetare. Articolul nostru arată cum, pentru prima dată, reușim să înțelegem modul în care sunt create semnificația și plăcerea în creier. Muzica este un instrument fantastic care ajută la apropierea oamenilor și ne poate ajuta să înțelegem modul în care improvizăm și realizăm muzică nouă”, a concluzionat profesorul Morten L. Kringelbach, co-autor al articolului.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu