Misterele Mesopotamiei: Paiele de aur și argint din mormântul unui nobil bogat

Curiozitate.ro

În 1897, arheologul rus Nikolai Veselovski a făcut o descoperire surprinzătoare în timp ce săpa într-o movilă funerară (kurgan) în orașul Maikop, aparținând culturii antice care a apărut în această regiune din nord-vestul Caucazului între anii 3700 și 2500 î.e.n.

Este vorba de o colecție de tuburi metalice lungi de un metru, unele dintre ele având atașate mici figurine reprezentând tauri. La ce să fi fost folosite?

Cele opt paie descoperite în kurganul din Maikop. Foto: V. Trifonov

Până în zilele noastre, oamenii de știință nu au putut să afle scopul acestor tuburi, dar noile cercetări, care tocmai au fost publicate în revista Antiquity, conduse de Viktor Trifonov, arheolog la Institutul de Istorie a Culturii Materiale al Academiei Ruse de Științe din Sankt Petersburg, sugerează că aceste obiecte curioase ar fi fost folosite pentru a bea bere dintr-un vas comun.

Un trusou funerar de lux

Aceste „paie” au o vechime de aproximativ 5.500 de ani și au fost descoperite în timpul săpăturilor efectuate de Veselovski la Maikop într-un mare kurgan (10 metri înălțime și aproape 200 de metri în circumferință) cu trei camere, fiecare conținând rămășițele și obiectele funerare ale unui individ.

Cea mai mare cameră adăpostea cele mai luxoase bunuri funerare, inclusiv sute de mărgele din piatră semiprețioasă și aur, vase ceramice, cupe de metal, arme și unelte.

În Mesopotamia, berea se consuma în comun, din același vas. Foto: Cordon Press / Granger Collection

Cele mai multe dintre obiecte se aliniau pe pereții camerei. Tuburile, însă, erau aranjate lângă decedat, pe partea dreaptă, în cutii. În total erau opt tuburi metalice lungi, dintre care patru erau decorate cu o statuetă de taur din aur sau argint.

„Tuburile subțiri nu sunt atât de simple pe cât par la prima vedere. Chiar și rafinatele figurine atașate de ele pot fi atât un decor, cât și un element tehnic pentru a echilibra dispozitivul”, spune Trifonov în studiu.

Timp de zeci de ani, arheologii s-au întrebat dacă aceste tuburi unice au fost sceptre, stâlpi de susținere a unui baldachin sau chiar un mănunchi de tije în care ar fi fost montate vârfuri de săgeți.

Dar Trifonov și colegii săi nu au fost convinși de niciuna dintre aceste explicații, deoarece tuburile erau goale. De ce? Pentru ei, răspunsul era evident: acele tuburi lungi erau probabil „paie” folosite la băut, adică obiecte concepute pentru a „sorbi” o băutură, cel mai probabil bere.

Părțile componente ale tuburilor de aur și argint. Foto: V. Trifonov

Autorii studiului sunt convinși de acest lucru și cred că acest lucru s-ar potrivi cu descoperirile arheologice care au fost făcute în alte părți. De exemplu, în Orientul Apropiat, popoarele antice fermentau orzul pentru a obține bere în urmă cu aproximativ 13.000 de ani.

Fabricarea berii pe scară largă a început în Asia de Vest între mileniile V și IV î.e.n. și există amprente de sigiliu din acea perioadă în Irak și Iranul de astăzi care arată oameni care beau cu ajutorul paielor.

O dovadă suplimentară a funcției acestor tuburi este descoperirea în mormintele regale din Ur, mai precis în mormântul reginei Puabi, care a trăit acum aproximativ 4.500 de ani, a unor paie lungi. Acest lucru ar arăta că sumerienii beau berea prin intermediul unor trestii lungi, probabil la întâlniri sociale.

Cum să bei în stil mesopotamian

Reconstituire – cum se consuma berea în comun. Foto: V. Trifonov

Pentru a-și desfășura cercetările, echipa a prelevat mostre de reziduuri din interiorul unuia dintre artefacte și a găsit urme de granule de amidon de orz, particule de cereale și un grăunte de polen de tei.

Cu toate acestea, cercetătorii nu pot fi siguri că orzul a fost fermentat și transformat în bere, așa că „aceste rezultate trebuie tratate cu prudență, deoarece vor fi necesare analize suplimentare”, se arată în studiu.

Cu toate acestea, „designul, numărul de tuburi, analiza reziduurilor și câteva asemănări critice cu paiele sumeriene ne-au determinat să concluzionăm că tuburile din Maikop sunt paie de băut”, spune Trifonov.

Este probabil ca individul înmormântat în kurganul de la Maikop să fi băut împreună cu prietenii săi, deoarece „arta Orientului Apropiat începând cu mileniul al III-lea î.e.n. conține reprezentări ale unor paie lungi plasate într-un vas comun, permițând oamenilor care stau în picioare sau în apropiere să bea împreună”, explică cercetătorul.

Trifonov adaugă că tuburile din Maikop au, de asemenea, filtre metalice care „ar ajuta la filtrarea impurităților comune în berea veche”.

Lasă un comentariu