Criza climatică este o problemă reală, iar dacă este lăsată să se adâncească, topirea învelișurilor de gheață din Antarctica de Vest și Groenlanda ar putea contribui cu aproximativ 1,4 metri la creșterea nivelului mării, potrivit unui nou studiu.
Această cifră se aplică fără să luăm în considerare impactul altor factori în creșterea nivelului mării, cum ar fi expansiunea termică a apei oceanice.
Este aproape de la sine înțeles că acest lucru ar fi catastrofal pentru multe dintre comunitățile de coastă ale lumii, care încep deja să simtă efectele creșterii nivelului mării.
Nivelul mediu global al mării a crescut cu aproximativ 20 de centimetri, iar asta numai în ultimul secol.
„Modelele computerizate care simulează dinamica calotelor de gheață din Groenlanda și Antarctica adesea nu țin cont de faptul că topirea calotei de gheață va afecta procesele oceanice”, a declarat Jun Young Park, autorul unui studiu și doctorand la Centrul IBS pentru Fizică Climatică și la Universitatea Națională Pusan, din Coreea de Sud.
Studiul care ne arată cum va fi viitorul pentru omenire, pe această planetă
În noul studiu, cercetătorii din Coreea de Sud au folosit simulări pentru a determina modul în care schimbările climatice vor avea un impact asupra creșterii nivelului mării.
Simulările au trecut printr-o serie de scenarii diferite, cum ar fi utilizarea combustibililor fosili, spre exemplu.
S-a tras concluzia că până în anul 2150 va exista o pierdere ireversibilă a calotelor de gheață din Antarctica de Vest și Groenlanda.
În acest scenariu pesimist, topirea acestor două învelișuri uriașe de gheață ar putea duce la o creștere globală a nivelului mării cu 1,4 metri.
Chiar și în cazul unui scenariu ceva mai blând, în care combustibilii fosili ar fi reduși până la sfârșitul acestui secol, nivelul tot va crește cu 0,5 metri până în 2150.
„Dacă ratam acest obiectiv de emisie, calotele de gheață se vor dezintegra și se vor topi într-un ritm accelerat, conform calculelor noastre. Dacă nu luăm nicio măsură, retragerea calotelor de gheață ar continua să crească nivelul mării cu cel puțin 100 de centimetri în următorii 130 de ani”, a adăugat, la rândul său, profesorul Axel Timmermann, coautor al studiului și director al Centrului IBS pentru Fizica Climei.