Șerpii nu atacă de obicei oamenii decât dacă se simt amenințați. Supraviețuirea unei mușcături de șarpe depinde de factori precum toxicitatea veninului, cantitatea injectată, tipul de mușcătură și efectele acesteia. Taipanul deșertului este cel mai veninos șarpe, dar rareori se confruntă cu oamenii din cauza naturii sale.
Printre alți șerpi veninoși se numără șarpele de mare taipan, cobra scuipătoare, șarpele negru, șarpele cu clopoței, vipera Gaboon și șarpele insular. Șerpii nu sunt de obicei agresivi față de oameni și preferă să fugă. Doar aproximativ 1% din întâlnirile dintre oameni și șerpi se soldează cu un atac.
Purtarea de încălțăminte cu vârf închis și iluminarea solului pe timp de noapte pot ajuta la prevenirea mușcăturilor de șarpe. Dacă întâlniți un șarpe, lăsați-i spațiu și nu încercați să îl manipulați. Mușcăturile de șarpe la animalele de companie sunt mai frecvente decât la oameni.
Populația indigenă din Australia obișnuia să supraviețuiască mușcăturilor de șarpe stând nemișcată până la cinci zile până la sosirea ajutoarelor. În zilele noastre, antiveninul poate trata eficient mușcăturile de șarpe.
Pentru a gestiona o mușcătură de șarpe înainte de a primi ajutor medical, rămâneți nemișcat pentru a împiedica răspândirea veninului în organism. Apoi, înfășurați membrul afectat într-un bandaj și imobilizați-l cu o atelă.
Acest lucru încetinește circulația veninului și vă oferă câteva ore pentru a ajunge la un spital pentru tratamentul cu antivenin.