Te-ai întrebat vreodată care este diferența dintre maimuțe și primate? Din punct de vedere al clasificării biologice, și maimuțele, și primatele fac parte din arborele familiei umane.
Însă când privești un gibon sau un saguin, de unde știi care este o maimuță și care este o primată? Cea mai rapidă metodă de a face diferența între o maimuță și o primată este prezența sau absența cozii.
Potrivit Enciclopediei Britannica, aproape toate maimuțele au coadă. Primatele nu au. Mai există și alte diferențe: maimuțele sunt, în general, mai mici și au pieptul mai îngust, în timp ce primatele sunt mai mari și au pieptul lat și încheieturi ale umerilor care le permit să sară dintr-un copac în altul.
Unele maimuțe au și ele această abilitate, însă cele mai multe sunt constituite pentru a fugi pe crengi și nu pentru a sări de pe o creangă pe alta.
Diferența dintre maimuțe și primate care sare în ochi este coada
Nu îți poți da seama de această diferență la o primă vedere, însă primatele au acest apendice, iar maimuțele, nu. În general, primatele sunt mai inteligente ca maimuțele și cele mai multe specii de primate folosesc, într-un anumit grad, unelte.
Atât maimuțele, cât și primatele folosesc gesturi și sunete pentru a comunica, însă primatele au demonstrat o abilitate mai mare în privința limbajului, și unele primate au fost dresate să învețe limbajul semnelor folosit de oameni.
Însă poate cea mai bună metodă de a le deosebi este să le memorezi. Există numai câteva specii de primate, în schimb, există sute de specii de maimuță.
Dacă creatura pe care vrei s-o categorisești nu este om, gibon, cimpanzeu, bonobo, urangutan sau gorilă (sau lemur , loris ori tarsier), atunci ai în fața ochilor o maimuță.