Poate ai observat că pisicile femele își mută destul de des puii, mai ales în primele zile de după ce îi aduc pe lume. În unele cazuri, pisicile de casă își iau puii și îi duc stăpânilor lor, încercând parcă să-i plaseze în grija directă a oamenilor.
Totuși, acesta este un gest care poate deruta proprietarii de feline, deoarece nu pare să aibă un motiv întemeiat.
În acest articol vom explica acest comportament aparent bizar al pisicilor. Dacă ai acasă o pisică ce tocmai a fătat, aceste cunoștințe te vor ajuta să înțelegi mai bine grija pe care o au felinele cu puii lor nou-născuți.
Pisicile, deși au fost domesticite cu mii de ani în urmă, păstrează încă anumite comportamente instinctive tipice strămoșilor lor sălbatici. În acest sens, poate cel mai caracteristic exemplu este instinctul de vânătoare, pe care pisicile domestice îl transformă de obicei în joacă și în mici ambuscade în jurul casei.
Atunci când vine vorba de comportamentul matern, aceste animale acționează, de asemenea, conform impulsurilor lor naturale. În sălbăticie, o pisică pe cale să fete caută un adăpost unde se poate ascunde, ca să nu fie deranjată în acest moment vulnerabil.
După fătare, pisica va adopta o atitudine de vigilență, deoarece puii vin pe lume total dependenți de mamă. Din acest motiv, pisicile femele sunt mereu în alertă pentru a-și apăra puii de eventualele atacuri ale prădătorilor.
Datorită acestui instinct, își mută puii de la un adăpost la altul, pe măsură ce se deplasează pentru a găsi hrană. Cu alte cuvinte, pisicile femele (chiar și cele care trăiesc într-un mediu domestic) își mută puii din motive de protecție, iar acest comportament este înscris în propriul lor cod genetic.
De ce pisicile fac asta chiar și în interior?
Chiar și cu explicația de mai sus, fiecare proprietar de pisici consideră că propria lui locuință este un loc lipsit de pericole, unde felinele pot trăi fără probleme. În aceste condiții, de ce își mută pisicile puii chiar și într-un mediu sigur?
În acest caz, este important să fim conștienți că animalele nu percep lumea în același mod în care o percepem noi, oamenii. În plus, pisicile sunt ființe foarte sensibile la stres, așa că o situație delicată, cum ar fi creșterea unui pui, le va trezi instinctele suspicioase, chiar dacă totul merge bine la prima vedere.
În acest fel, ori de câte ori o pisică simte vreun semn de pericol (sau ceva ce interpretează ca fiind periculos), își ia puii și îi mută în alt loc. Deși este imposibil să împiedici cu totul acest comportament al femelei, este util să o lași să își facă cuibul încă de la început acolo unde preferă. Astfel, va fi mai puțin probabil ca ulterior să vrea să își mute puii.
Atunci când o pisică își mută puii de colo-colo, nu este neapărat o problemă, atâta timp cât nu suferă de stres sau anxietate. Pe de altă parte, dacă ai o legătură foarte puternică cu animalele de companie, există posibilitatea ca acestea să dezvolte o anumită dependență emoțională în timpul perioadei de alăptare.
Dacă vreunul dintre pui are un handicap sau o malformație, este posibil ca mama să vrea să-l mănânce, iar acest lucru se poate întâmpla și dacă pisica percepe un pericol prea mare pentru pui.
Uciderea propriilor urmași, deși poate părea oribilă pentru oameni, este un mecanism natural al animalelor pentru a recupera resursele biologice investite în reproducere.