De ce nu îi poți rezista câinelui tău? Un studiu dezvăluie știința din spatele „ochilor de cățeluș”

Un nou studiu dezvăluie caracteristicile anatomice cheie care ar putea explica ce face ca fețele câinilor să fie atât de atrăgătoare. Descoperirile sugerează, de asemenea, că oamenii au contribuit la capacitatea câinilor de a forma expresii faciale prin mii de ani de reproducere selectivă.

„Câinii sunt deosebiți de alte mamifere prin legătura lor cu oamenii, care poate fi demonstrată prin privirea reciprocă, lucru pe care nu îl observăm între oameni și alte mamifere domestice, cum ar fi caii sau pisicile”, a declarat Anne Burrows, profesor doctor în cadrul departamentului de kinetoterapie de la Universitatea Duquesne din Pittsburgh, autorul principal al studiului.

„Descoperirile noastre preliminare oferă o înțelegere mai profundă a rolului pe care expresiile faciale îl joacă în interacțiunile și comunicarea dintre câini și oameni.”

Câinii și lupii sunt strâns înrudiți

Câinii și lupii sunt strâns înrudiți. Deși momentul exact nu este clar, oamenii de știință estimează că cele două specii au deviat genetic în urmă cu aproximativ 33.000 de ani, când oamenii au început să reproducă selectiv lupii, prima specie care a fost domesticită vreodată.

Noul studiu se concentrează pe anatomia unor mușchi minusculi folosiți pentru a forma expresii faciale, numiți mușchi mimetici, raportează Eurek Alert. La oameni, acești mușchi sunt dominați de fibre de miozină, care se contractă rapid, dar care, de asemenea, obosesc rapid, ceea ce explică de ce putem forma expresii faciale rapid, dar nu le putem menține pentru mult timp.

Celulele musculare cu mai multe fibre „cu contracție lentă” sunt mai eficiente pentru mișcări lungi și controlate și nu obosesc la fel de repede.

Beneficii suplimentare în comunicarea dintre câini și oameni

Pentru studiu, cercetătorii au comparat fibrele de miozină din probele de mușchi faciali de la lupi și câini domesticiți. Rezultatele au arătat că, la fel ca oamenii, atât câinii, cât și lupii au mușchii faciali dominați de fibre cu contracție rapidă, dar lupii au un procent mai mare de fibre cu contracție lentă în raport cu câinii.

„Aceste diferențe sugerează că a avea fibre musculare mai rapide contribuie la capacitatea câinelui de a comunica eficient cu oamenii”, a declarat Burrows.

„De-a lungul procesului de domesticire, este posibil ca oamenii să fi crescut câinii în mod selectiv pe baza expresiilor faciale care erau similare cu ale lor, iar în timp, mușchii câinilor ar fi putut evolua pentru a deveni mai rapizi, ceea ce ar fi adus beneficii suplimentare în comunicarea dintre câini și oameni.”

Fibrele cu contracție rapidă permit o mai mare mobilitate facială și o mișcare musculară mai rapidă, permițând mișcări mici, cum ar fi o sprânceană ridicată sau contracțiile musculare scurte și puternice, implicate în lătrat.

Care sunt diferențele anatomice dintre câini și lupi?

Fibrele cu contracție lentă, pe de altă parte, sunt importante pentru mișcările musculare extinse, cum ar fi cele pe care lupii le folosesc atunci când urlă.

În cercetări anterioare, echipa a descoperit că, de fapt, câinii au un mușchi mimetic suplimentar care este absent la lupi și care contribuie la expresia „ochi de cățeluș”.

Oamenii de știință notează că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma noile lor descoperiri cu ajutorul unor coloranți de anticorpi adecvați pentru diferențierea unor tipuri suplimentare de fibre de miozină, care ar putea arunca o nouă lumină asupra diferențelor anatomice dintre câini și lupi.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu