Sigur ți s-a întâmplat ca, măcar în unele dimineți, să simți că ai mai dormi un pic și să apeși butonul de amânare al alarmei.
Cu toate acestea, unii oameni trec dincolo de acest lucru și simt că nu se pot trezi fizic timp de o oră sau chiar mai mult, iar acest lucru poate indica o boală.
Disania nu este recunoscută oficial de medici, dar descrie incapacitatea de a te ridica din pat dimineața, timp de o oră sau mai mult.
Persoanele cu disanie simt o dorință extremă de a rămâne în pat, dar nu vor primi neapărat la schimb somn suplimentar în comparație cu persoanele care se trezesc și se ridică din pat, ceea ce face problema și mai dificilă.
Adesea, aceasta este asociată cu un simptom numit clinofilie, care se traduce printr-o cantitate anormală de timp petrecută în pat atât ziua, cât și noaptea.
Ambele sunt adesea simptome ale unei afecțiuni mai grave care necesită diagnostic și tratament.
Pe lângă incapacitatea de a te ridica din pat, disania vine cu senzație de oboseală intensă pe tot parcursul zilei.
Despresia, una dintre posibilele cauze
Cuzele acestui tip de comportament pot ascunde boli ca depresia, sindromul de oboseală cronică, diabetul, tulburările cardiace sau fibromialgia, printre altele.
Timpul obișnuit petrecut în pat ar trebui să fie în jur de șapte ore sau mai mult, potrivit CDC.
Cu toate acestea, cercetările au identificat că acest lucru variază în funcție de vârstă: nevoia de somn poate scădea de la copilărie la vârsta adultă, deși șapte ore reprezintă un tip optim de somn pentru absolut orice vârstă, dincolo de preferințe.
Este normal să ai chef de un pui de somn în timpul unei zile lungi de muncă, dar dacă se întâmplă în mod constant și nevoia este copleșitoare, poate indica o problemă gravă și poate că nu ar fi rău să consulți un medic.