Conflictul om-animal, efectul neștiut al schimbărilor climatice

Schimbările climatice care afectează habitatul animalelor sălbatice produc schimbări și în comportamentul acestora, care devine tot mai agresiv, inclusiv în interacțiunea cu oamenii.

În acest sens, oamenii de știință au avansat exemple precum balenele albastre care se luptă cu vapoarele sau elefanții africani care distrug culturile de lângă satele locuite. Astfel, cercetătorii atrag atenția că schimbările climatice produc tot mai multe conflicte între oameni și animale. Iar multe dintre rezultatele acestor ciocniri pot fi fatale pentru populația ambelor  tabere.

Schimbările climatice fac ca hrana, apa și habitatele propice să devină resurse tot mai dificil de obținut, forțând oamenii și animalele să caute noi spații în care să locuiască. Iar acest lucru înseamnă că este modificat și comportamentul lor, ceea ce duce și la conflicte, notează The Guardian.

Resursele vitale, tot mai dificil de obținut

Aceasta este concluzia unei echipe de specialiști de la Universitatea din Washington, care a publicat un raport în care se atrage atenția asupra pericolelor generate de amenințările mediului înconjurător.

Cercetătorii au analizat datele adunate în ultimii 30 de ani și au aflat că numărul conflictelor dintre cele două tabere, generate de schimbările climatice, a crescut de 4 ori în ultimii zece ani. Oamenii de știință avertizează că habitatele afectate vor fi, în viitor, „extraordinar de multe”.

De menționat este că, în accepțiunea acestei lucrări, conflictul este definit drept interacțiunea directă între oameni și animalele sălbatice, care se încheie cu un rezultat negativ pentru una sau pentru ambele categorii.

Raportul, publicat în revista Nature Climate Change, s-a concentrat asupra a 49 de cazuri de interacțiuni dure între populație și mediul sălbatic de pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. În lucrare este menționat faptul că, începând de la musculițe de 2.5 mg, până la elefanți africani de 6 tone, conflictele documentate au inclus toate regnurile din sălbăticie: păsări, pești, mamifere, reptile și nevertebrate.

Aproape jumătate dintre conflicte, fatale pentru oameni

Principalul catalizator al acestor interacțiuni periculoase dintre oameni și animale au fost schimbarea de temperatură și ploile puternice, acestea fiind menționate în peste 80% dintre cazurile studiate. În urma impactului, în 43% din cazuri au murit oameni, iar în 45% din cazuri, animalele au avut de suferit.

„Noi am fost surprinși că prevalența este atât de globală, aceasta fiind una dintre marile concluzii ale lucrării. Până acum, nu a existat o recunoaștere clară, așa cum ar fi trebuit, că schimbările climatice amplifică aceste conflicte. Am putea ajunge să vedem conflicte noi în locuri unde nu au fost înregistrate până acum”, a spus Briana Abrahms, biolog de la Universitatea din Washington și coordonatorul echipei care a lucrat la raport.

În concluzia raportului se arată că situația expusă deja a provocat un declin în rândul animalelor, ceea ce poate produce modificări și mai mari în ecosistem.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu