Conform unei zicale, „frumusețea stă în ochiul privitorului”. Într-adevăr, frumusețea este subiectivă și înseamnă altceva pentru fiecare dintre noi, însă – chiar și așa – dintotdeauna au existat anumite standarde de frumusețe.
De exemplu, în tribul Kayan, situat la granița dintre Burma și Thailanda, frumusețea femeilor se măsoară în funcție de numărul inelelor de alamă pe care le poartă în jurul gâtului.
Mai mult decât atât, în Mauritania, femeile slabe sunt considerate urâte, astfel că fetele tinere sunt forțate să mănânce cât mai mult și să se îngrașe, ca să fie considerare frumoase.
Ei bine, și prințesa Fatemeh Khanum (sau Esmat al-Dowleh), cunoscută și ca prințesa Qajar, a dat un alt sens frumuseții, deși avea un corp masiv, sprâncene stufoase și mustață.
Fatemeh Khanum a fost una dintre cele mai influente femei din dinastia Qajar, dar și una dintre cele mai fotografiate femei din haremul regelui Nasir, iar multe dintre fotografiile sale au fost făcute chiar de soțul ei.
Conform unei legende, 13 bărbați s-au sinucis din dragoste pentru Fatemeh Khanum.
Născută în anul 1855, prințesa Fatemeh Khanum a fost fiica regelui Nasir al-Din Shah Qajar, care a condus Persia între 1848 și 1896, și a reginei Taj al-Dowleh.
În acele timpuri, prințesa era considerată frumoasă, astfel că sute de bărbați au vrut se însoare cu ea – pentru inteligența ei și mai ales pentru averea ei semnificativă.
De fapt, se spune că pentru ea s-au sinucis 13 bărbați, din motiv că le-a refuzat propunerile de căsătorie.
Însă acest amănunt este doar o legendă, pentru că în anul 1866 ea s-a căsătorit – la vârsta de 11 ani – cu Dust Muhammad Khan, un băiat de viță nobilă, de aceeași vârstă.
Fatemeh Khanum era atât de inteligentă și capabilă, încât a fost persoana desemnată să poarte discuții cu soțiile tuturor regilor, prinților sau conducătorilor care ajungeau în Palatul Regal Persan.
Mai mult decât atât, prințesa Qajar nu s-a temut să-și asume riscuri și chiar a acționat împotriva tradiției, învățând de la Clementine, guvernanta franțuzoaică de la palat, să cânte la pian și să folosească aparatul de fotografiat.
De fapt, chiar tatăl său i-a construit un studio de fotografie în palat Din păcate, însă, în primăvara anului 1905, prințesa Fatemeh Khanum s-a îmbolnăvit de malarie.
Pentru că în acea perioadă nu existau tratamente împotriva acestei boli, prințesa a murit la 31 august 1905 și a fost înmormântată în Hazrat ʻAbd al-ʻAzim, lângă tatăl ei, regele Nasir.