Deși se crede în mod obișnuit că aurul este cel mai rar și scump metal prețios, există un alt metal care îl depășește lejer la ambele capitole.
Valoarea monetară a diferitelor metale este inconsecventă, diferind ușor în funcție de cerere și de acces. Versatilitatea, conductivitatea, durabilitatea și aspectul frumos plasează aurul ferm în topul celor mai scumpe cinci metale.
Prețul aurului se ridică la peste 1.850 de dolari per uncie (o uncie este aproximativ egală cu 28 de grame) la data publicării acestui articol; impresionant, dar este un fleac în comparație cu rodiul.
Cât costă cel mai rar și scump metal de pe Pământ la ora actuală?
În prezent, cel mai rar și scump metal este rodiul, prețul per uncie ridicându-se la 10.300 de dolari la data publicării articolului. Dar de ce este rodiul atât de scump?
Rodiul nu reacționează ușor cu oxigenul, ceea ce îl face un metal nobil și înseamnă că este un catalizator perfect, rezistent atât la coroziune, cât și la oxidare. Rezistența generală și punctul de topire ridicat, de 1.964 de grade Celsius, îl plasează printre metalele din grupul platinei alături de platină, paladiu, osmiu, iridiu și ruteniu.
Capacitatea sa de a rezista la temperaturi ale apei și aerului de până la 600 de grade Celsius și de a rămâne insolubil în majoritatea acizilor, face ca rodiul să fie extrem de versatil pentru utilizarea în mașini, avioane, contacte electrice și fire de termocuplu și rezistență la temperatură înaltă, notează IFL Science.
Fiind cel mai rar dintre metalele din grupul platinei, rodiul se găsește într-o concentrație de aproximativ 0,000037 părți per milion în scoarța terestră, în timp ce aurul se găsește cu o abundență de aproximativ 0,0013 părți per milion, potrivit Royal Society of Chemistry (Regatul Unit).
Cum este obținut rodiul?
Produs în principal în Africa de Sud și Rusia, rodiul poate apărea ca produs secundar al rafinării minereurilor de cupru și nichel, care conțin până la 0,1% din metalul prețios. Aproximativ 16 tone de rodiu sunt produse anual, cu o rezervă estimată la 3.000 de tone.
Descoperirea rodiului a fost făcută în 1803 de către William Hyde Wollaston, un chimist englez care a extras elementul dintr-o bucată de minereu de platină din America de Sud. Descoperirea a avut loc la scurt timp după ce Wollaston a descoperit un alt metal din grupul platinei, paladiul.
Găsit în general împreună cu depozitele de platină, rodiul a fost obținut din proba lui Wollaston prin îndepărtarea platinei și paladiului, lăsând în urmă o pulbere de culoare roșu închis care a fost tratată cu hidrogen gazos pentru a dezvălui metalul prețios Rodiu.
Deși este un metal prețios, rodiul are o utilizare mult mai puțin spectaculoasă
Deși metalul solid strălucește într-o culoare alb-argintiu strălucitoare, reflectorizantă, rodiul își ia numele de la grecescul „rhodon”, care înseamnă trandafir. Numele său se referă la culoarea roșie a sărurilor metalului.
În ciuda rarității și frumuseții sale, statisticile din 2019 arată că aproape 90% din cererea de rodiu a provenit din sectorul auto-catalizatoarelor din producția de convertoare catalitice, o utilizare probabil neceremonioasă pentru unul dintre cele mai rare metale prețioase de pe Pământ.