Zona demilitarizată (DMZ) dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud nu este în prezent un loc potrivit pentru oameni; tocmai de aceea, la 70 de ani de la armistițiul Războiului din Coreea, plante și animale rare au prosperat pe fâșia de pământ neatinsă.
Pentru a marca cea de-a 70-a aniversare de la sfârșitul ostilităților active dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, imagini recent lansate prezintă un refugiu pentru plante și animale rare în zona tampon de 257 de kilometri dintre cele două țări, înconjurată de garduri și mine.
Publicate de Google Arts & Culture și de mai multe instituții din Coreea de Sud, imaginile uimitoare arată o biodiversitate la nivel înalt pe o porțiune de pământ de 1.450 de kilometri pătrați care a rămas netulburată timp de câteva decenii.
„După Războiul din Coreea, DMZ a avut parte de o interferență umană minimă timp de peste 70 de ani, iar natura deteriorată s-a recuperat de la sine. Prin urmare, natura a construit un nou ecosistem care nu se găsește în jurul orașelor și a devenit un sanctuar pentru fauna sălbatică”, se menționează pe site.
Proiectul le permite spectatorilor să facă un „tur virtual” al siturilor istorice din război și al operelor de artă bazate pe experiențele oamenilor din regiune.
Ce plante și animale rare au fost găsite în DMZ?
DMZ găzduiește plante și animale „complet unice în Coreea”, dintre care 38% sunt pe cale de dispariție, a scris Google pe site-ul proiectului.
Camerele fără operator uman instalate de Institutul Național de Ecologie arată cocori pe cale de dispariție, cerbi moscați, urși și capre de munte, precum și vidre care „se mișcă liber de-a lungul râului” între cele două țări, toate într-o gamă largă de habitate, cum ar fi munți înzăpeziți, zone umede și păduri, notează Science Alert.
Aceste camere au surprins și un urs gulerat pentru prima dată în 20 de ani, au spus cercetătorii, o specie aflată în declin rapid din cauza distrugerii habitatului și din cauza braconajului.
În total, 6.168 de specii sălbatice de plante, mamifere, păsări, amfibieni și reptile, pești de apă dulce, macronevertebrate bentonice și păianjeni trăiesc pe uscat.
Războiul dintre cele două țări nu s-a încheiat oficial
Organizațiile de mediu și cercetătorii continuă să solicite o protecție stabilită a mediului pentru DMZ, dar procesul ar necesita o colaborare între cele două țări, potrivit CNN.
În timp ce discuțiile de pace din 2018 au dat o oarecare speranță pentru această posibilitate, războiul dintre cele două țări nu s-a încheiat oficial, deoarece conflictul s-a încheiat mai degrabă printr-un armistițiu decât printr-un tratat de pace în 1953.