Ce șanse sunt ca resturile unor foste rachete să cadă peste tine, în următorul deceniu

Tot mai multe rachete explodează în atmosfera Pământului și rămân pe orbită. Așadar, un nou studiu susține că există șanse mari ca resturile necontrolate să se prăbușească pe Pământ și să provoace victime, în următorii zece ani.

Cercetătorii au dezvăluit că există o șansă de aproximativ 10% ca aceste resturi să izbească pe cineva.

Înainte să tragă aceste concluzii, o echipă de la Universitatea din Columbia Britanică a analizat date din ultimii 30 de ani privind aproximativ 1.500 de corpuri de rachete deorbitate, peste 70% deorbitate într-o manieră necontrolată. Cei mai supuși riscului sunt oamenii care trăiesc în emisfera sudică, mai ales cei din Jakarta, Dhaka.

Când aceste rachete sunt lansate, părți din ele sunt abandonate pe orbită sau aruncate înapoi pe Pământ. Din păcate, reintroducerea lor controlată este mai scumpă decât cea necontrolată, așadar, este evident ce se alege cel mai des.

Resturile de rachete, privite cu dezinteres total de guvernele lumii: eventualele victime, simple cifre traduse în bani

„Guvernele au, aparent, mijloace financiare să suporte riscul de a fi nevoite să compenseze una sau mai victime și preferă asta decât să solicite furnizorilor să facă schimbări tehnologice costisitoare”, scriu autorii studiului. „Ca și în alte domenii ale activității guvernamentale și comerciale, riscul de răspundere este tratat doar ca un alt cost al afacerilor”.

„Este posibil ca această abordare să fi fost ușurată de faptul că riscul de accidentare este suportat în mod disproporționat de populațiile sărace ale lumii”, au mai spus ei.

Pentru a combate această amenințare, autorii studiului susțin că lumea trebuie să convină asupra acordurilor internaționale în ceea ce privește revenirea controlată ale resturilor de rachete.

Cel mai greu obiect creat de om, care a reintrat în mod necontrolat în atmosfera Pământului, în ultima vreme, a fost stația spațială chinezească Tiangong-1, care a căzut în Oceanul Pacific, în aprilie 2018.

O avertizare, în acest sens, a venit în 2020, când o parte dintr-o rachetă chinezească a căzut pe Pământ și câteva bucăți mari de metal au deteriorat un sat din Coasta de Fildeș, din Africa de Vest. Nimeni nu a fost rănit în urma acestui incident, dar, după cum susțin cercetătorii, a fost doar o chestiune de noroc.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu