Ce mănâncă furnicile? Cum funcționează o fermă de ciuperci creată de furnici?

Nu este o surpriză pentru nimeni că furnicile sunt creaturi care pot fi găsite aproape peste tot. Este interesant că, în majoritatea „pelerinajelor” lor, aceste insecte cară cu ele ceva ce poate fi folosit ca hrană pentru întreaga colonie. Dar ce anume mănâncă furnicile cu adevărat?

În acest articol vei descoperi că dieta furnicilor este mult mai variată decât pare la prima vedere.

Alimentația furnicilor

Ce mănâncă furnicile
Furnici dezmembrând trupul unei albine. Foto: Wikimedia

La fel ca noi, oamenii, furnicile au o dietă incredibil de diversă. Aceste insecte au abilități sociale foarte sofisticate și, prin urmare, sunt capabile să dezvolte multe metode ingenioase pentru a localiza, recolta, depozita și distribui hrana.

În general, regimul alimentar al furnicilor depinde de specia lor: unele sunt carnivore, altele erbivore, dar majoritatea sunt omnivore, ceea ce înseamnă că vor mânca practic tot ceea ce le este disponibil.

Cu toate acestea, este important de reținut că fiecare specie de furnici manifestă preferințe pentru un anumit tip de hrană, iar de multe ori o specie poate fi identificată tocmai după obiceiurile sale alimentare.

Unele specii de furnici sunt cunoscute ca fiind prădătoare și, din acest motiv, ucid și mănâncă alte insecte, inclusiv alte specii de furnici și chiar vertebrate mici. În schimb, alte specii au un regim alimentar asemănător cu cel al vulturilor sau al hienelor, hrănindu-se cu cadavre și preferând sursele de proteine moarte sau în descompunere.

Pe de altă parte, unele pot fi numite chiar „fermieri”, deoarece furnicile tăietoare de frunze, de exemplu, cultivă un tip de ciupercă prin crearea de „ferme” din materialul vegetal semidigerat pe care îl colectează.

Pe scurt, după ce taie bucăți de frunze, furnicile le duc înapoi în cuib pentru a cultiva pe ele ciuperci.

Cum anunță furnicile colonia că au descoperit o sursă de hrană

Ce mănâncă furnicile
Furnici tăietoare de frunze. Foto: Pinterest

Indiferent că sunt carnivore sau vegetariene, ori că au preferințe pentru dulce sau că le place sarea, aproape toate furnicile au caracteristici similare atunci când vine vorba de obținerea hranei. De exemplu, lucrătoarele părăsesc întotdeauna cuibul pentru a identifica o sursă de hrană.

În general, de îndată ce găsesc ceva care le place, se întorc la cuib, lăsând o urmă chimică pe care celelalte furnici lucrătoare o pot identifica. Aceste substanțe chimice, cunoscute sub numele de feromoni, sunt unice pentru furnicile din fiecare tip specific de colonie și pot fi, de asemenea, folosite pentru delimitarea teritoriului.

Este demn de remarcat că, odată ce traseul este stabilit, furnicile lucrătoare se deplasează în schimburi, îndreptându-se spre sursa de hrană, recuperând hrana și întorcându-se la cuib cu ceea ce au reușit să obțină, stabilind în același timp un nou traseu de feromoni pentru schimbul următor.

În cele din urmă, toate acțiunile din cadrul acestui comportament de hrănire ajută la explicarea motivului pentru care furnicile sunt adesea văzute mergând într-un șir indian foarte lung.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu