La prima vedere, războiul din Ucraina se dă între două tabere, ucrainienii reprezentând majoritatea victimelor invaziei rusești. Realitatea unui război în 2021 este însă semnificativ mai complicată, mai ales în contextul economiei globale interconectate.
Secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, a făcut mai multe declarații în ultimele săptămâni pe marginea invaziei Ucrainei. Cele mai interesante mențiuni ale sale au vizat însă impactul la nivel global al războiului. La cum s-a scumpit gazul și motorina, te-ai aștepta probabil ca efectele acestui conflict să fi depășit de mult timp granițele Ucrainei. Un pic surprinzătoare este însă adevărata amploare a fenomenului.
Războiul din Ucraina, simțit în 74 de țări
Nu mai puțin de 1,2 miliarde de oameni au de suferit, într-o formă sau alta, din cauza războiului din Ucraina, declanșat de Rusia ”cu încălcarea Cartei Națiunilor Unite”, după cum a explicat Antonio Gutteres. Acei oameni sunt localizați în 74 de țări aflate în curs de dezvoltare.
Analiza ONU are în vedere populaţia „deosebit de vulnerabilă la explozia preţurilor alimentelor, energiei şi îngrăşămintelor”, a explicat Guterres, citat de AFP. „Războiul din Ucraina trebuie să înceteze – acum. Avem nevoie de negocieri de pace serioase, pe baza principiilor Cartei Naţiunilor Unite”, a adăugat oficialul.
Încercând să detalieze cât se poate de bine gravitatea conflictului și consecințele sale, secretarul general al ONU a insistat pe faptul că acest eveniment reprezintă ”una dintre cele mai mari provocări la adresa ordinii internaționale și a arhitecturii globale de pace.”
„Ne confruntăm cu invadarea totală, pe mai multe fronturi, a unui stat membru al Naţiunilor Unite – Ucraina, de către altul – Federaţia Rusă, membru permanent al Consiliului de Securitate”, a concluzionat Gutteres.
În opinia oficialului Organizației Națiunilor Unite, administrația de la Moscova are mai multe obiective în Ucraina. Printre ele se numără și redesenarea frontierelor recunoscute internațional între cele două țări. ”Ofensiva rusă a dus de asemenea la strămutarea a peste zece milioane de oameni în numai o lună – cea mai rapidă deplasare forţată a populaţiei după al doilea război mondial”, este părerea secretarului general al ONU.