Care este beneficiul adus de pandemie, conform World Happiness Report?

Curiozitate.ro

Pe fondul pandemiei și al altor probleme care au afectat majoritatea oamenilor de pe Pământ în ultimii ani, există și câteva vești bune. Iată beneficiul adus de pandemie, conform World Happiness Report.

Raportul este elaborat de Sustainable Development Solutions Network a ONU, folosind date de la Gallup World Poll. Raportul din acest an, cea de-a zecea aniversare a sondajului, a colectat răspunsuri de la aproximativ 1.000 de respondenți din fiecare dintre cele 156 de țări care participă, informează Science Alert.

În timp ce efectele continue produse de coronavirus au adus, fără îndoială, durere și suferință pentru mulți, beneficiul adus de pandemie este o creștere a sprijinului pe care oamenii îl arată unul față de celălalt și în expresiile acestora de bunăvoință, raportează autorii studiului.

Care este beneficiul adus de pandemie?

„Am constatat în 2021 o creștere remarcabilă la nivel mondial în toate cele trei acte de bunătate monitorizate în sondajul Gallup World”, spune economistul John Helliwell, de la University of British Columbia din Canada.

„Ajutorul oferit străinilor, voluntariatul și donațiile au crescut puternic în 2021 în fiecare parte a lumii, atingând niveluri cu aproape 25% peste prevalența lor dinainte de pandemie”, spune Helliwell.

Având în vedere că boala și războiul continuă să afecteze bunăstarea (datele de aici au fost culese înainte de conflictul dintre Rusia și Ucraina), este o amintire că există încă speranță pentru umanitate că în vremurile tulburi ne putem reuni.

„Acest val de bunăvoință, care a fost extraordinar pentru ajutorul străinilor, oferă dovezi puternice că oamenii răspund pentru a-i ajuta pe alții care au nevoie, creând în acest proces mai multă fericire pentru beneficiari, exemple bune de urmat pentru alții și vieți mai bune pentru ei înșiși. ”, spune Helliwell.

Topul fericirii

În ceea ce privește țările individuale, locuitorii Finlandei au fost clasați ca fiind cei mai fericiți în 2022, al cincilea an la rând în care națiunea deține primul loc. Danemarca s-a clasat pe locul al doilea, Islanda, Elveția și Țările de Jos completând primele cinci poziții.

Echipa din spatele raportului sugerează că încrederea ridicată, coeziunea socială, un echilibru bun între viața profesională și viața privată, precum și educația și asistența medicală gratuite sunt motivele cheie pentru care țările scandinave se situează pe primul loc în raport în fiecare an.

Deși poziționarea nu s-a schimbat prea mult față de anul trecut, cele mai mari câștiguri în materie de fericire s-au înregistrat în Serbia, Bulgaria și România. Cele mai mari scăderi ale scorurilor de fericire au fost observate în Liban, Venezuela și în Afganistan, unde viața continuă să fie dificilă pentru mulți oameni de când talibanii au recăpătat controlul, în august 2021.

„La partea de jos a clasamentului găsim societăți care suferă de conflicte și sărăcie extremă”, spune economistul Jan-Emmanuel De Neve, de la University of Oxford din Marea Britanie.

„În mod notabil, constatăm că oamenii din Afganistan evaluează calitatea vieții lor ca fiind de doar 2,4 din 10. Acest lucru prezintă o reamintire clară a daunelor materiale și imateriale pe care războiul le provoacă numeroaselor sale victime și a importanței fundamentale a păcii și stabilității pentru bunăstarea oamenilor”, explică De Neve.

Cauzele care influențează starea de bine și care știrbesc beneficiul adus de pandemie

Stresul, îngrijorarea și tristețea au crescut în general, raportează cercetătorii, pandemia având în special un „impact tangibil” asupra vieții și a fericirii. Preocupările viitoare se vor concentra probabil în jurul războiului, creșterii costului vieții și schimbărilor care au loc din cauza crizei climatice.

Sunt dezvăluite atitudini diferite în diferite grupe de vârstă. În rândul tinerilor, de exemplu, satisfacția de viață a scăzut, însă a crescut la persoanele cu vârste de peste 60 de ani. Cu toate acestea, în general, a existat o scădere ușoară pe termen lung a poftei de viață în majoritatea țărilor.

Importanța măsurilor pozitive

World Happiness Report are scopul de a promova fericirea și bunăstarea, precum și de a raporta despre acestea. În timp ce cercetătorii continuă să descopere noi perspective asupra a ceea ce ne face fericiți, fericirea noastră sau lipsa ei depinde în continuare în mare măsură de factorii de mediu și de ceea ce se întâmplă în jurul nostru.

În timp ce conflictele, bolile, sărăcia și inegalitatea continuă să fie probleme majore în 2022, cercetătorii sugerează că există o mulțime de potențial pentru a avea mai multă grijă de noi înșine, fie la nivel de guverne, fie la cel de acțiuni individuale.

„Actele de bunătate și generozitate ne pot ajuta să facem față momentelor dificile, dându-ne un sentiment de scop, ceva practic pe care să ne concentrăm, arătând puterea spiritului uman”, explică Mark Williamson, CEO al organizației caritabile Action for Happiness.

„Putem construi o sănătate mintală bună luând măsuri pozitive pentru a-i ajuta pe alții”, concluzionează Williamson.

Raportul complet poate fi văzut pe site-ul World Happiness Report.

Lasă un comentariu