„Bestia formidabilă” descoperită recent de oamenii de știință. Avea 4 metri, armură și o forță de 8.000 de kilograme

Oamenii de știință au aflat despre existența unui „pește extraterestru” uriaș care a cutreierat mările Pământului în urmă cu aproximativ 360 de milioane de ani.

Se crede că Dunkleosteus este una dintre cele mai mari specii de pești care au cutreierat vreodată planeta și se crede că a dominat un ocean care acoperea cândva ceea ce este acum SUA.

Iar într-un nou studiu, oamenii de știință au găsit noi dovezi ale acestei creaturi terifiante în Lacul Erie, unul dintre cele cinci Mari Lacuri din America de Nord, care se află la granița dintre Statele Unite și Canada.

Dar descoperirea i-a făcut pe oamenii de știință să creadă că s-ar putea să se fi înșelat în privința acestei creaturi marine uriașe, despre care credeau cândva că are în jur de 10 metri lungime.

Un prădător feroce

Acum, în urma descoperirii, se pare că Dunkleosteus – poreclit „Dunk” – avea de fapt în jur de 4 metri, cam cât un mare rechin alb obișnuit.

Dar acest lucru nu face ca bestia să fie mai puțin formidabilă – Dunkleosteus avea o mandibulă uriașă care se putea închide brusc, exercitând o forță de 8.000 de kilograme și un craniu osos „blindat”, ceea ce înseamnă că ar fi fost un prădător feroce chiar și la o dimensiune mai mică decât se credea inițial.

Craniul bizar al peștelui este, de asemenea, ceea ce a ajutat la fosilizarea peștelui, permițând oamenilor de știință de astăzi să îl înțeleagă mai bine.

De asemenea, corpul său era alcătuit atât din oase, cât și din cartilaje, spre deosebire de peștii moderni, care au una sau alta.

Marele monstru marin a trăit în urmă cu aproximativ 419 milioane – 358 milioane de ani înainte de a dispărea, cel mai probabil după ce a căzut pradă schimbărilor condițiilor oceanice din timpul „Evenimentului Hangenberg”, un eveniment de extincție în masă care a dus la scăderea nivelului de oxigen din ocean.

Cea mai mare colecție de fosile de Dunkleosteus din lume se găsește la Muzeul de Istorie Naturală din Cleveland, datorită numărului mare de fosile găsite în regiune.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu