Vânătorii de aur trebuie doar să cerceteze copacii dacă vor să dea de urma metalului prețios. De ce? Pentru că atunci când anumiți copaci găsesc aur cu ajutorul rădăcinilor lor, elementul chimic ajunge în frunzele acestora. Se pare că în Australia, aurul crește literalmente în copaci.
Frunzele de aur se găsesc pe eucalipți, care pot să transporte particule microscopice de aur din depozite adânci datorită rădăcinilor lor incredibil de lungi. Rădăcinile speciei Eucalyptus marginata se pot întinde până la 40 de metri în pământ, în căutare de apă, într-un peisaj arid și, se pare că acestea adună câteva lucruri pe parcurs, potrivit IFL Science.
Copacii „cu frunze de aur” sunt deja cunoscuți de ceva vreme datorită unei lucrări din 2013, publicate în Nature Communications. Aceasta explorează folosirea eșantioanelor vegetației ca mijloc de căutare a mineralelor. La un moment dat, s-a crezut că detectarea aurului în probele de plante avea legătură cu o contaminare la suprafață și nu cu faptul că acesta a fost absorbit din mediul încojurător.
Cercetările au arătat că anumite tipuri de aur pot să ajungă până la suprafață prin intermediul rădăcinilor de eucalipt.
Eucalipții ale căror frunze, crengi și scoarță au dezvăluit aur
Ca să dovedească acest lucru, cercetătorii au găsit mai întâi o zonă auriferă, iar în cazul de față aceasta a fost zona Freddo, la nord de Kargoorlie, în Australia de Vest. Deasupra stratului din adâncime se află eucalipți mari, ale căror frunze, crengi și scoarță au dezvăluit un conținut semnficativ de aur.
Constatările au fost reflectate într-un experiment efectuat în seră, unde au crescut răsaduri în ghivece cu nisip, dozate cu aur. Microscopia electronică de scanare a scos la iveală particule de aur în frunze.
O decoperire remarcabilă
În 2019, o companie a găsit aur în Australia de Sud, datorită unui pont dat de copaci, care a indicat că acesta se ascunde la mare adâncime sub sub suprafață. Filonul de șase metri de aur conținea 3,4 grame de aur pe tonă, la o adâncime de 44 de metri. Aceasta a fost o descoperire remarcabilă, deoarece zăcământul se află la 450 de metri distanță de orice altă sursă de aur cunoscută.
S-ar putea să nu fie pepita cu greutatea unui om la care visează vânătorii, dar găsirea copacilor cu astfel de frunze este o modalitate mai puțin invazivă de a face prospecțiuni. Cel puțin, până când începe săpătura.